avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Gratiere 2017
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Gratiere 2017

Buna ziua. As dori sa intreb, gratierea se aplica doar pentru cei care sunt condamnati definitiv sau si pentru dosarele care se judeca deja? Multumesc frumos.
Gratierea este retroactiva.
Astfel in cazul tuturor faptelor ce indeplinesc conditiile de gratiere si au avut loc anterior datei emiterii actului de gratiere.
In cauzele aflate in faza de urmarire penala sau pe rolul instantelor de judecata se va continua urmarirea penala / judecata iar dupa condamnarea definitiva se va aplica gratierea.
:rtfm:Interventie moderator
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament).
In situatia in care mai aveti intrebari suplimentare legate de acest subiect, aveti posibilitatea sa continuati discutia aici folosind optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
PredescuAdrian a scris:

In cazul de fata, n-as crede ca se va aplica si dosarelor in curs de judecata.Totusi, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată, termenul curge de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

In ceea ce priveste gratierea, ca regula, pedeapsa se consideră executată de la data actului normativ privind graţierea, când este totală ori, deşi parţială, priveşte restul de executat al pedepsei, şi de la acest moment începe să fie executată pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi.

De asemenea, dacă la acea dată hotărârea era definitivă, de la acest moment începe curgerea termenului de reabilitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnat la o pedeapsa cu executare-urmarire interpol? cristy444 cristy444 Buna seara va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Sunt condamnat la 3 ani si 1 luna cu executare si sunt plecat in anglia de 2 ani si nu vreau sa ma predau ... (vezi toată discuția)
Nume gresit in rechizitoriu- camera preliminara vasiledela4 vasiledela4 Buna ziua am fost trimis in judecata dosar penal numele este gresit ce se va intimpla se reface rechizitoriul dupa cite stiu orice act oficial gresit este nul (vezi toată discuția)
conducere cu numere rosii expirate-anulare permis conducere? neamtumircea12 neamtumircea12 Am fost identificat in trafic cu numere expirate la autoturism cu o zi fata de data de pe dovadi si aceasta datorita faptului ca de la cumparator am primit si ... (vezi toată discuția)