avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incasez sau nu penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incasez sau nu penalitati

Buna ziua tuturor,
va scriu in calitate de presedinte al unei mici asociatii de proprietari.

La momentul actual exista o hotarare judecatoreasca prin care trebuie sa achitam o anumita suma ca penalitati catre un furnizor din trecut si pe rol mai exista un dosar cu o suma de peste 10 ori mai mare, tot penalitati neachitate catre un alt furnizor.

Administratorii nu s-au prea omorat de-a lungul timpului sa incaseze penalitati chiar daca din 2014 exista hotarare de adunare generala in care se prevede ca din sumele incasate,acolo unde este cazul, jumatate din bani sa mearga in contul penalitatilor restante.
Momentan suntem in cautare de administrator si activitatea administrativa a fost preluata de Comitetul Executiv.

Acum revin la problema platii penalitatilor catre furnizori, incercam sa incasam penalitati de la restantieri conform hotrarii adunarii generale dar cu greu scoatem cativa lei, acceptand situatia pentru cei care au totusi intentia de a plati si penalitati, dar sunt si proprietari care refuza categoric sa le plateasca si ori nu vor sa vireze niciun ban in contul asociatiei ori nu accepta sa apara pe chitanta penalitati si atunci ma vad in imposibilitatea de a le incasa banii.
Mentionez ca in urma unei plangeri mi s-a trasat ca obiectiv luarea de masuri pentru recuperarea datoriilor.
Sigur ca solutia recuperarii debitelor restante e actionarea in instanta.
Problema e ca mare parte din penalitati sunt prescrise si nu le mai pot obtinue in instanta - de aici si "lupta" cu acei proprietari.
Totusi datoriile trebuie platite si nu se pot incarca bun platinicii cu datoriile restantierilor.
Unul din proprietri are 2 hotarai judecatoresti de peste 10 ani in care a fost obligat la plata restantelor, dar cererea privind penalitatile a fost respinsa de fiecare data, prima data pentru ca nu s-a depus la instanta niciun document justificativ privind asumarea penalitatilor, iar a 2-a oara pentu ca nu exista hotarare a Adunarii generale privind calculul penalitatilor.
Mentionez ca ambele procese au fost initiate de administrator (nu de presedinte cum ar fi fost normal) care din motive necunoscute nu a tinut firul termenelor proceselor. Cautand. prin documente am aflat ca procentul de penalizare a fost stabilit de la inceput prin contract cu adminsitratorul, dar hotararea Adunarii generale a venit la cativa ani dupa (ulterior hotrarilor judecatoresti amintite).
De acum 10 ani si pana acum 2 ani situatia a fost inghetata, nici nu s-au sters dar nici nu s-a incercat recuperarea penalitatilor (ma refer la toti restantierii).
Incercarile esuate de recuperare a penalitatilor de la unii proprietari au fost si motivele pentru care administratorii n-au vrut sa mai colaboreze cu noi.

Intrebarile mele ar fi:
1. in conditiile in care nu se mentioneaza in nicio hotarare ce se intampla cu penalitatile si nici nu stiu sa existe cadru legal care sa sustina radierea lor si au trecut mai mult de 3 ani de la darea sentintelor (termen in care se puteau adresa unui executor), eu sunt indreptatit sa le incasez acele penalitati sau risc sa le restitui in instanta (plus despagubiri si pielea de pe mine - cum ma ameninta ca-mi vor cere proprietarii)?
2. pot fi acuzat ca nu vreau sa le incasez banii daca refuza sa plateasca catusi de putin si la penalitati?
Cel mai recent răspuns: marq , utilizator 12:14, 26 Ianuarie 2017
marq a scris:

Intrebarile mele ar fi:
1. in conditiile in care nu se mentioneaza in nicio hotarare ce se intampla cu penalitatile si nici nu stiu sa existe cadru legal care sa sustina radierea lor si au trecut mai mult de 3 ani de la darea sentintelor (termen in care se puteau adresa unui executor), eu sunt indreptatit sa le incasez acele penalitati sau risc sa le restitui in instanta (plus despagubiri si pielea de pe mine - cum ma ameninta ca-mi vor cere proprietarii)?

Sunteti indreptatit sa incasati orice, inclusiv penalizarile. Important este ca datornicii sa vrea sa plateasca. Altfel degeaba sunteti indreptatit.
Daca tot ati functionat ani de zile fara sa incasati penalizari, acum de ce vreti sa incasati penalizari!? Pun intrebarea asta ca sa vedem ce va determina si poate aveti rezolvarea chiar in raspunsul dumneavoastra.
Probabil ca furnizorii care au hotarari judecatoresti vor trece la executarea silita si vor obliga asociatia sa plateasca sumele stabilite de instanta.

Acum daca vreti sa aveti o asociatiei bine gospodarita, aplicati corect legea 230/2007, calculati penalizari luna de luna, le afisati pe listele de plata, inacsati penalizari odata cu intretinerea....



Am fost administrati pana acum aproape 3 ani de firma primariei, au fost presedinti care le-au dat drepturi depline si toate bune si frumoase. CET-ul furniza caldura an de an pe principiul ca nu poti lasa proprietarii in mijlocul iernii fara caldura sau pentru ca erau totusi si bun platnici care sustineau cat de cat cheltuielile, asta pana a falimentat si datoriile au fost preluate de un recuperator.
Nu pot sa va zic de ce nu au cadadictis sa incaseze penalitati ani de zile (de la cei care nu voiau sa le dea) stiu ca au mai facut dosare si le-au pierdut.
Daca ar fi oprit utilitatile se trezeau ceilalti proprietari si ar fi facut presiuni, dar administratorul avand mii de apartamente plimba banii acolo unde era nevoie urgenta si se multumea sa trimita notificari scrise in ultimul timp fara altfel de masuri, CET-ul incepand sa mearga din ce in ce mai greu nu au mai platit nimic pentru energia termica consumata (nu stiu ce interese au fost sa-l falimenteze si sa pastreze unul aflat la km in afara orasului).
Uite asa a mers ani de zile pan s-a acumulat miliardul la 33 apartamente, bineinteles ca datoriile apartineau doar catorva.
Dupa desprindere am schimbat 3 administratori, s-au mai recuperat din penalitati in general de la cei dati in judecata si executati (pentru datorii recente - ultimii 3 ani), dar au mai ramas unii care si-au platit doar debitul inainte de desprinderea de firma primariei, sfatuiti de cineva din interior, primind promisiuni de radiere a penalitatilor.
Vreau sa evit executarea asa ca "ma lupt" in continuare si culeg orice firimitura. Preventiv am pus si privilegii imobiliare dar unii nu au de gand sa se mute prea curand pentru a fi obligati sa-si plateasca datoriile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinere mulai67 mulai67 avem un locatar care nu a platit intretinerea de 2 ani suma totala este de aproape 5200 lei care sunt penalitatile nu a platit din 2008 multumesc (vezi toată discuția)
Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Scutirile de penalitati la intretinere in 2013 mihaiconstandache mihaiconstandache Sunt din Galati si as dori sa stiu daca legea 175/2010 mai are aplicabilitate in 2013;Si daca da,in ce conditii. Mentionez ca abia in acest an am aflat de ... (vezi toată discuția)