avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie

Buna ziua.
Am o pensie de urmas, tatal meu lucrand la Mina Petrila. Din cate stiu Compania Nationala a Huilei nu a virat sumele aferente contributiilor la bugetul de pensii pentru 3 luni. Problema este urmatoarea: Tatal meu avea o vechime de 20 de ani si 2 saptamani de munca in subteran (20 de ani subteran este necesarul pentru pensionare), insa fara acele 3 luni, limita de 20 de ani nu este atinsa.
In primul rand as vrea sa stiu daca pensia de urmas ar fi mai mare in cazul in care ar fi platite contributiile pentru toti cei 20 de ani. Si daca da, ce as putea face pentru a determina CNH sa plateasca contributiile.
In al doilea rand, as vrea sa stiu ce acte sunt necesare pentru o recalculare de pensie. Doar adeverintele privind stagiile de cotizare? De unde as putea obtine aceste adeverinte? (Adica inca sunt la CNH sau la EM Petrila sau sunt in dosarul meu de pensii?)

Va multumesc.

[scuzati titlul. mi-am dat seama numai dupa ce am publicat mesajul ca nu e cel mai potrivit]
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
ax3l4axel, utilizator
Cel mai recent răspuns: ax3l4axel , utilizator 18:30, 7 Septembrie 2009
Daca tatal dvs. a avut inregistrata in cartea de munca vechimea de 20 de ani si 2 saptamani, de ce ar mai trebui inca 3 luni in completarea vechimii, tinand cont ca a lucrat in subteran, deci conditii speciale( grupa I de munca)? Cuantumul pensiei de urmas se stabileste, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, adica, pentru un singur urmas 50%, pentru 2 urmasi 75%, pentru 3 urmasi 100%.
Urmeaza a va adresa Inspectoratului Teritorial de Munca Hunedoara care sa efectueze verificarile necesare si obligarea la plata la zi a tuturor obligatiilor, in caz contrat aveti posibilitatea de a formula si plingere penala la Parchetul Petrosani( daca nu ma insel) fata de cei care aveau obligatia de a vira acele sume la bugetul de stat si nu au facut o in termenul legal.
Valoarea pensiei dvs. fara doar si poate va creste si poate ca va veti incadra pe o alta grila de calcul a acesteia, cei de la Casa Judeteana de Pensii sunt in masura a va raspunde in mod clar.
In cartea de munca nu este calculat un total al zilelor lucrate (sunt 3 perioade si la finalul fiecareia este trecuta durata de munca; daca le insumez obtin 20 de ani si 14 zile). In cartea de munca mai sunt trecute "13 zile prestatii asigurari sociale". Ce reprezinta asta? Se scad cumva din vechime? Am zis ca si in cazul acesta tot ar fi oricum mai mult de 20 de ani.
Ar mai fi o problema. Perioadele de greva se iau cumva in considerare? Daca da, nu ar fi trebuit scazute din vechime in cartea de munca?
In final, daca sunt pana la urma mai mult de 20 de ani, incadrarea la grila de calcul superioara s-ar face numai tinand cont de ceea ce scrie in cartea de munca sau conteaza faptul ca cele 3 luni nu s-au platit contributiile.

Va multumesc inca o data.
Va multumesc pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea privind sistemul unitar de pensii publice ghebosel_leu ghebosel_leu buna seara,eu lucrez in cadrul cnh petrosani si as dori sa stiu daca noua lege a pensiilor care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2011,va fi valabila ... (vezi toată discuția)
Probleme somaj plecate de la necompletarea cartii de munca magdabip magdabip Firma la care am fost angajata a facut concedieri colective si acum sunt in somaj. Din cauza ca firma nu a platit contributiile datorate statului pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Grupa speciala negru daniel negru daniel buna seara asi dori sa aflu si eu daca tatal meu care a muncit la mina dalja din petrosani si apoi la mina zlatna se poate incadra la grupa speciala el muncind ... (vezi toată discuția)