avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul caldura la pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul caldura la pausal

Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament.
Sunt singurul apartament la pausal din primul bransament , adica cel care cuprinde primele 3 scari. Diferenta de caldura , adica ,, pierderi'' cum spune Administratorul o suport eu.
Intrebarea: Nu era normal ca fiecare scara sa fie contorizata separat, adica un bransament pe fiecare scara?
Ce inseamna ,, pierderi'' intrucat un apartament contorizat pleteste, cel mai mult intr-o luna , in jur de 300 de lei, fara a opri caloriferele iar la mine 700 de lei , asta inseamna ca el a avut sa zicem o temperatura de 30 grade si eu 70 grade?#-o
Am cerut explicatii administratorului si mi sa raspuns in scris ca pentru pausal nu exista formula de calcul si atunci alta intrebare, DE CE mi se percepe tarif pentru calcul caldura de 3 ori mai mare decat un contorizat?
Cel mai recent răspuns: agr , utilizator 23:51, 31 Martie 2018
cyan a scris:

Daca ati ramas singurul necontorizat din 3 scari ar fi bine sa va contorizati avand in vedere ca acest lucru este obligatoriu prin lege incepand cu sfarsitul anului 2016.

Ne spuneti si noua care e legea care te obliga sa fii contorizat?


@DragomirR
Daca va aflati intr-un imobil in care repartizarea caldurii se face in baza repartitoarelor de costuri, atunci trebuie sa va informati mai bine in privinta functionarii acestui sistem.

1. Nu exista calcul caldura la pausal.

Caldura consumata de fiecare proprietar, inclusiv dvs, se calculeaza in baza indicatiilor repartitoarelor. Inclusiv in cazul dvs, caldura se calculeaza in functie de repartitoarele celorlalti, de fapt repartitorul cu indicele de consum maxim.

2. Nu exista pierderi sau diferente de caldura cum afirma administratorul
Administratorul dvs este total pe dinafara daca vine cu asemenea afirmatii, ca factura dvs e mare pentru ca platiti pierderile de caldura.
Daca ar exista prin absurd o teava sparta, un calorifer instalat pe proprietatea comuna in exteriorul blocului, samd, aceste "pierderi" s-ar regasi in factura tuturor proprietarilor pentru ca, repet, indicatiile repartitoarelor determina niste ponderi.
Drept urmare nu putem vorbi de pierderi sau diferente de caldura(ca in cazul apei spre exemplu) in cadrul acestui mecanism de calcul. Ce afirma administratorul sunt aberatii.


3.Solutia pe care o aveti dvs in vedere, bransament individual la nivel de scara, nu va rezolva problema. E posibil sa va scada putin consumul calculat, dar la fel de bine poate sa va si creasca.
De ce? Din cauza modului de calcul al consumului de caldura in cazul imobilelor prevazute cu repartitoare de costuri.
Cum a incercat si dna Elga sa va explice, consumul dvs se calculeaza in functie de consumul maxim inregistrat in bloc (la nivel de repartitor).

4. In cazul dvs consumul mare e determinat tocmai de modul de calcul.
Probabil va aflati in situatia de a avea in bloc un vecin cu un repartitor care inregistreaza foarte mult. Motivele pot fi diverse, consum mare, erori de inregistrare, etc. Cert este ca pe vecinul respectiv nu il afecteaza foarte mult, insa consumul mare inregistrat de acel repartitor se pare ca determina calcularea unui consum de 3 ori mai mare in cazul apartamentului dvs


5. Referitor la ce spuneti despre un eventual proces.
Daca printr-o expertiza tehnica dvs puteti sa demonstrati ca in conditiile date caloriferele dvs, functionand la maxim, ar fi putut sa consume doar X gica calorii, si dvs vi s-a calculat un consum mai mare, care in fapt ar fi imposibil, eu cred ca puteti sa castigati usor in instanta. Legea e lege, dar starea de fapt nu poate fi ignorata.

Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2017
grandanat, utilizator
Multumesc pentru sfaturi, am mers la Asociatie si am cerut Actul aditional la Contract si scrie ca acest serviciu de calcul ptr ap. necontorizate este de 13.39 fata de 3,39 ptr ap. contorizate, asa cum apare si pe nota de consum.
Cat despre repartitoarele vechi, ele sunt montate si functioneaza, au fost achizitionate cu aprox 3 ani inainte sa se decida inlocuirea lor cu cele cu unde radio, insa furnizorul refuza sa ia in calcul citirea lor.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
DragomirR, utilizator
Si nu v-au explicat si care este temeiul legal ptr aceasta diferenta destul de mare? In opinia mea este un abuz al asociatiei de propr ca au incheiat un astfel de contract.
Este imposibil de demonstrat tehnic ”diferența de pierderi” care este băgată abuziv proprietarilor fără repartitoare. Contorul de bloc măsoară energia termică în MJoule/Gcal -pe sil vechi. Repartitorul măsoară diferențe de temperaturi, în grade Celsius/oră.
Nu poți să scazi grade C din MJ sau Gcal, fiind vorba de unități de măsură diferite ale unor mărimi fizice diferite.
La fel nu poți să scazi metri din litri.

Cauza facturii mari este lipsa echilibrării hidraulice la branșament și instalațiile interioare, ce are ca scop minimizarea erorilor repartizării și economia de căldură.
În plus, nu există coeficienți de corecție pentru căldura indirectă cedată către apartamentele cu robinetele închise, care nu poate fi înregistrată de repartitoare.
Art 8, al 1 din proiectul Directivei 2012/27/UE prevedea: “Statele membre introduc norme privind alocarea costurilor pentru consumul de energie termică în clădirile cu mai multe apartamente aprovizionate cu încălzire centralizată. Normele respective includ orientări privind factorii de corecție pentru a reflecta caracteristicile clădirilor, cum ar fi transferurile de energie termică între apartamente.” Acest adevăr nu a convenit firmelor de contorizare.
[ link extern ]

Ordinul ANRSC 343/2010 e ”varză”: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Intretinere- suma exagerata IoanGRG IoanGRG buna ziua, am o problema cu administratora si calculele ei de intretinere. Pe scurt: blocul are 2 aripi: aripa E compusa din apartamente de 2 si 3 camere si ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)