avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintegrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintegrare

In urma castigarii unui proces de concediere s-a dispus reintegrarea pe pozitia detinuta anterior. Ulterior angajatorul,fara sa anunte, activeaza contractul la ITM cu o alta functie decat cea existenta in contract si dispusa de instanta. Tot ulterior, angajatorul imi intocmeste pontaje cu absente nemotivate la un loc de munca deasemenea neconform cu dispozitia instantei si cu contractul de munca. Niciuna din aceste actiuni nu mi-au fost prezentate .Ulterior cand an depus cerere de executare a sentintei mi se invoca mai multe luni de absente nemotivate de pe pozitia amintita respectiv aceea neconforma cu contractul de munca si cu dispozitiile sentintei.
As dori sa stiu daca se pot ignora aceste absente ca nefiind legale in cazul in care demarez o actiune de executare silita in baza hotararii executorii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:01, 23 Ianuarie 2017
1. Decizia de reintegrare trebuia comunicata angajatului.

2. "De vreme ce instanţa a dispus anularea deciziei de concediere intra în funcţiune principiul retroactivităţii, adică nulitatea produce efecte nu numai pentru viitor ci şi pentru trecut, înlăturând efectele concedierii produse intre momentul emiterii actului şi cel al anularii de către instanţă.

Din acest principiu izvorăşte şi cel al repunerii în situaţia anterioară, ceea ce înseamnă că persoana în cauză trebuie sa-şi recupereze toate drepturile de care a fost deposedată prin decizia nelegala a angajatorului, respectiv statutul de salariat, funcţia, postul, locul de muncă, precum şi despăgubiri echivalente cu salariul datorat pe acea perioadă cât a fost împiedicat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu.

În aceste condiţii nu este necesară emiterea unei decizii noi prin care angajatorul să dispună repunerea salariatului în postul deţinut anterior, deoarece cu ocazia soluţionării litigiului s-a tranşat această problemă a funcţiei ocupată de salariat, astfel că angajatorul trebuie să se conformeze reintegrându-l pe salariat în litera şi în spiritul titlului executoriu.

Reclamantul nu trebuia să aştepte emiterea unei decizii de reîncadrare pe postul deţinut, deoarece odată anulată decizia de concediere acesta a redobândit calitatea de salariat pe care o avea anterior deciziei anulate."
(Decizia civilă nr. 209/CM/17.05.2011, Curtea de Apel Constanta, Secţia civila, pentru cauze cu minori si de familie, conflicte de munca si asigurari sociale, www.just.ro)

3. "Este real că în materia dreptului muncii, conform dispoziţiilor art. 289 din C o d u l m u n c i i, hotărârile pronunţate la fond sunt definitive şi executorii de drept, însă, în executarea acestora, angajatorul, parte în contractul de muncă, trebuie să emită un act sau decizie de reintegrare efectivă a salariatului, act ce se impune a fi comunicat salariatului pentru a produce efecte."
(Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizua nr. 674 din24 Octombrie 2008, [ link extern ] )

4. Va trebui sa puneti in executare hotararea instantei si sa solicitati reintegrarea pe functia detinuta anterior concedierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintegrarea in munca - situatia putin atipica.rog opinii. RobinHood RobinHood Buna ziua. Am mai multe intrebari in privinta procedurii de reintegrare a unor salariati care au castigat, in prima instanta , procesul (urmeaza ... (vezi toată discuția)
Repunerea unui fost salariat pe post, in situatia in care postul este desfintat cristina69 cristina69 Buna seara Am o speta foarte incurcata si tare as vrea sa stiu cum as putea-o solutiona legal pentru a nu mai fi actionati in judecata Pe scurt societatea X ... (vezi toată discuția)
Data reintegrarii efective codulmuncii codulmuncii Unii autori considera ca reintegrarea unui salariat concediat se face printr-o decizie de reintegrare. Altii considera ca aceasta decizie nu este necesara, ... (vezi toată discuția)