avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deces in 1948 - ramas copil minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deces in 1948 - ramas copil minor

As dori sa pun urmatoarea intrebare referitoare la un deces survenit in 1948, ramanand de pe urma lui de cujus un fiu minor de 8 ani. Fiind minor, fiul nu si-a putut exercita drepturile civile pana la data majoratului (18 ani), adica, 10 ani mai tarziu, in 1958. La momentul mortii lui de cujus codul civil prevedea un termen de timp de prescriptie de 30 de ani, insa ulterior, in 1951, a survenit modificarea codului civil si termenul de prescriptie a devenit de 6 luni. Intrebarea mea este: in 1958, din momentul in care a devenit major, fiul a avut un termen de prescriptie in interiorul caruia sa accepte mostenirea de 6 luni, cum era legea in 1958, sau de 30 de ani, cum fusese legea in 1948?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:11, 26 Ianuarie 2017
In primul rand, vorbim despre termenul de optiune succesorala, care din cate stiu, a fost acelasi de la Cuza incoace, adica 6 luni.
In al doilea rand, mostenitorul minor putea accepta succesiunea sub beneficiu de inventar. Deci nu l-a impiedicat nimic sa isi exercite dreptul de optiune succesorala.
In al treilea rand, potrivit art.14 din Decretul nr.167/1958

Prescriptia nu curge impotriva celui lipsit de capacitate de exercitiu, cit timp nu are reprezentant legal si nici impotriva celui cu capacitate restrinsa, cit timp nu are cine sa-i incuviinteze actele.
Nu, termenul de optiune succesorala (care este termenul de prescriptie) a fost de 30 de ani pana prin anii `50 cand s-a dat un decret care l-a scurtat la 6 luni, considerandu-se ca cel ce succede este destul de "aproape" de de cujus ca sa stie in timp util de moartea acestuia; vedeti va rog Codul civil din 1865 aici:
[ link extern ]
si anume:

Articolul 700
Facultatea de a accepta, sau de a se lapeda de o succesiune se prescrie prin acelasu timpul ce se cere pentru prescriptiunea cea mai lunga a drepturiloru immobiliare.

Articolul 1890
Tote actiunile atatu reali catu si personali, pe cari legea nu le a declaratu neprescriptibili si pentru cari n'a defiptu unu terminu de prescriptiune, se voru prescrie prin trei-deci de ani, fara ca celu ce invoca acesta prescriptiune sa fia obligatu a produce vre unu titlu, si fara sa i-se pota opune reua credinta.

Cat despre deptul de optiune succesorala sub inventar, chiar daca nu si l-a exercitat, nu se poate invoca prescriptia impotriva minorului - pentru prescriptie, trebuie mai intai sa fie major.

Prin urmare, cele scrise nu raspund intrebarii mele.

Cu stima,

A.V.
"Cat despre deptul de optiune succesorala sub inventar, chiar daca nu si l-a exercitat, nu se poate invoca prescriptia impotriva minorului - pentru prescriptie, trebuie mai intai sa fie major."

Prescriptia nu curge impotriva celui lipsit de capacitate de exercitiu, cit timp nu are reprezentant legal si nici impotriva celui cu capacitate restrinsa, cit timp nu are cine sa-i incuviinteze actele.

De ce nu a avut reprezentant legal?
In acest caz, ar fi putut exercita dreptul de optiune succesorala.
Termenul de optiune succesorala este cel prevazut de legea in vigoare, la momentul decesului lui de cujus, adica 30 de ani.
Ar fi „vreo două” teorii: de la aplicarea imediată a legii noi... la aplicarea legii vechi prescripțiilor începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi (părerea mea).

Și ca să nu fie „părerea mea”, v-aș recomanda: Marian Nicolae - Tratat de prescripție extinctivă, Universul Juridic, 2010, pag 248 și urm. (Aplicarea în timp a normelor prescripției extinctive).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune catunu catunu i se poate opune neacceptarea succesiunii mostenitorului care nu a cunoscut despre decesul autorulu fiind si minor la acea data ?i (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune ITD ITD subiectul mai exact ar fi trebuit sa fie "pierderea bunurilor din succesiune" ! va rog sa-mi spuneti in ce conditii e posibil ca cineva sa-si piarda dreptul ... (vezi toată discuția)
Termen acceptare mostenire depasit din motive ce nu tin de vina mostenitorului rmstvrch rmstvrch Buna ziua, Din cate inteleg, termenul de acceptare a unei mosteniri este de sase luni de la decesul persoanei mostenite. Intrebarea mea este legata de cazul ... (vezi toată discuția)