Situatia de fapt: intre un medic si o unitate sanitara se incheie un CIM cu timp partial pe linia de garda in anul 2010. Medicul a efectuat garzi in baza acestui CIM, acesta este obiectul contractului.
O situatia distincta este atunci cand un medic are CIM cu norma intreaga pe o anumita specialitate si efectuiaza garzi in afara acestui contract, nu este vorba despre aceasta situatia acum.
Cand medicul a cerul o adeverinta de vechime i s-a comunicat ca nu are nici macar 1 zi vechime deoarece in baza art.42, alin.2 din Regulamentul privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar; "Orele de garda nu constituie vechime in munca si in specialitate".
Apoi, art.16, alin.4 din Codul Muncii specifica: " Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca".
Din punctul meu de vedere garzile s-au efectuat in baza unui CIM si constituie vechime, iar pe de alta parte ma gandesc ca potrivit ierarhiei actelor normative oricum o lege este prioritara unui regulament.
Intr-adevar, asa cum ati mentionat, munca prestata in baza unui c.i.m. constitutie vechime in munca, indiferent de activitatea prestata de catre salariat.
Insa, potrivit prinicipiului specialia generalibus derogant (norma specială derogă de la norma generală ),se înlătura de la aplicare legea generala - in cazul nostru Codul Muncii - ori de câte ori există o dispoziţie specială într-o materie dată - in speta, acel Regulament.
Asadar, pe acest aspect, consider ca perioada in cauza nu este vechime in munca.