Buna ziua!
M-ati putea ajuta cu o parere, va rog? Incerc sa prezit situatia completa:
Din pacate, matusa mea (sora tatalui), a decedat. Situatia a fost de asa natura ca nu a avut copii din cauza opozitiei sotului, si s-a atasat foarte mult de fratele meu si de mine inca de cand eram mici. Timpul a trecut, fratele meu s-a indepartat de familie in toate sensurile (s-a mutat in NZ), iar matusa "a primit" si nepoti, prin gemenii mei.
Cu vreo jumatate de an inainte sa moara, mi-a spus ca ne va lasa prin testament aproape tot ce avea mie si copiilor, lasand sotului prima de la asigurarea de viata facuta dinaintea debutului cancerului (40keur).
Au trecut aproape 8 luni de cand s-a dus, si n-am primit nici o instiintare de la vreun notar. La pomana de sase luni, unde sotul nu a venit, am aflat de la alte rude ca el a facut deja succesiunea. Este posibil asa ceva?
Matusa era destul de tanara (63 de ani) si lucida, avea avea un singur frate (tata), nu m-a adoptat, casa e cumparata in timpul casatoriei cu banii bunicului (fapt stipulat in acte).
Va multumesc!
Trebuie să faceți o declarație notarială de acceptare a succesiunii după mătușa dvs, declarație pe care trebuie să o dați în termen de 1 an de la data decesului. Ăsta este primul pas. Dacă nu faceți acceptarea expresă a succesiunii la notar rămâneți străină de moștenire, cu excepția cazului în care dovediți că ați acceptat succesiunea în mod tacit.
Se poate verifica dacă a fost dezbătută succesiunea cu o cerere la Camera Notarilor Publici de pe raza ultimului domiciliu al defunctei. De asemenea, se poate verifica dacă mătușa dvs a lăsat vreun testament.
Nu ati primit instiintare si mai mult ca sigur nici nu o sa primiti. Procedura succesorala se deschide la cererea mostenitorilor sau a altor persoane interesate. Deci daca nu exista o cerere in acest sens, nici un notar nu o sa va cheme din proprie initiativa.
Si da, este posibil ca sotul matusii sa fi inceput succesiunea, dar nu o putea finaliza singur. In lipsa unui testament, ar fi trebuit sa fie prezent si tatal dvs, in calitate de frate al defunctei, caci si el este mostenitor.
Puteti face la notariat o declaratie expresa de acceptare a mostenirii, desi nu stiu in ce masura o sa va ajute.
Ca fapt divers, sunt familii care dezbat succesiunea dupa 7 ani de la data decesului si atunci, ce-ar trebui? Sa-i consideram straini de succesiune pe toti?