avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit cheltuiala deductibila sau nu?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

cheltuiala deductibila sau nu?

Am returnat niste produse la furnizorul meu extern. El a suportat costul transportului. Problema este ca marfa nu a ajuns in conditii optime si a necesitat reparatii ulterioare la furnizor. Acesta acum imi factureaza aceste costuri cu reparatia (pentru a-si recupera paguba) spunand ca este din vina mea pt ca nu am ambalat cum trebuie marfa la plecare . Este deductibila sau nu aceasta cheltuiala pentru mine?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 13:57, 8 Septembrie 2009
Pentru a fi deductibila, cheltuiala ar trebui sa fie aferenta unor venituri, ori nu este cazul in speta. :(
In mod normal ar trebui sa identificati si sa demonstrati vinovatia celui care n-a ambalat corespunzator marfa si trebuia s-o faca. Apoi urmeaza o procedura de recuperare a acestei sume de la vinovat/i. :magic: In functie de cuantum decideti daca merita efortul si asumarea riscului nerecuperarii si poate ajungeti la concluzia ca treceti suma pe cheltuiala societatii, cu suportarea celor 16% reprezentand impozit pe cheltuieli nedeductibile...#-o

Succes!
Ce as putea sa fac ca pe viitor sa nu mai am asa probleme? Sa pun pe cel care ridica marfa sa semneze ca marfa a fost preluata de la mine in bune conditii? In lipsa unui contract intre mine si cel ce transporta marfa, credeti ca va semna cineva asa ceva?
ARIANA_2007 a scris:

Ce as putea sa fac ca pe viitor sa nu mai am asa probleme? Sa pun pe cel care ridica marfa sa semneze ca marfa a fost preluata de la mine in bune conditii? In lipsa unui contract intre mine si cel ce transporta marfa, credeti ca va semna cineva asa ceva?

De pagubele pe timpul transportului raspunde transportatorul. Daca a acceptat sa preia marfa defectuos ambalata este problema lui.
Sa va impartasec ce metoda aplica un furnizor extern cu care lucrez, poate va e de folos sa urmati exemplul acesta:
Furnizorul dupa incarcare, face 5-6 poze la marfa din camion in care se observa modul de ambalare, modul de dispunere in camion. Listeaza in trei exemplare, il pune pe sofer sa-si scrie datele, data si ora, semnatura, ii da lui un exemplar, el pastreaza unul si imi trimite si mie unul atasat la factura in plic sigilat. Este un furnizor cu multi ani de experiata in comert exterior si o fi stiind el de ce face lucrurile astea.
Pe de alta parte marfa mai poate fi asigurata suplimentar prin asigurare cargo.
Succes!

Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Oranina Dumitru, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marfa ajunsa cu defecte la destinatar ARIANA_2007 ARIANA_2007 Am returnat niste produse la furnizorul meu extern. El a suportat costul transportului. Problema este ca marfa nu a ajuns in conditii optime si a necesitat ... (vezi toată discuția)
Refacturare transport intracomunitar Ana M Eliade Ana M Eliade Import marfuri din UE, furnizorul imi emite facturi in conditia de livrare CIF, transportul este in sarcina furnizorului. Transportul este asigurat de o ... (vezi toată discuția)
Cine suporta riscul? igor_drangoi igor_drangoi A fost incheiat un contract de transport, dintre o firma caraus si o o societate, fara sa fie prevazut, in contract, nimic mai mult decat destinatia, data, si ... (vezi toată discuția)