avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de prescriptie penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de prescriptie penalitati

Buna ziua,
Asociatia blocului unde locuiesc solicita prin instanta sa achit penalitati calculate in perioada iulie 2012 si pana in prezent. Care este termenul de prescriptie? 3 ani sau 5 ani?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:46, 27 Ianuarie 2017
3 ani.
3 ani de la scadenta
Termenul de prescriptie este de 3 ani
In cazul asociatiilor de proprietari,interventioa termenului de prescriptie poate fi dispusa numai de catre instanta de judecata
Termenul general de prescriptie poate fi intrerupt prin orice act de urmarire intocmit de catre asociatia de proprietari
Va multumesc frumos pentru raspunsuri, dar tot nu sunt lamurita. Am luat legatura cu un avocat si mi-a spus de 5 ani. Acum sunt total bulversata si nu mai stiu ce sa cred. Mi-e teama sa merg pe mana lui dupa raspunsurile pe care le-am primit de la dumneavoastra.
Prescriptia se considera de la ultima plata a vreunei sume din perioada mentionata de asociatie, inapoi 3 ani.
Deci, daca in ultimii 3 ani nu ati facut nicio plata la asociatie, ce este mai vechi de aceasta perioada este posibil, dar nu obligatoriu, sa va fie prescrisa.
Daca ati facut ultima plata acum 2 ani se prescrie tot ce e mai vechi de 5 ani inapoi (3 ani inaintea ultimei plati + 2 ani dupa plata).

Plata nu inseamna numai penalizari, ci orice suma achitata si indiferent ce scrie pe chitanta.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2017
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere MARIA343 MARIA343 Buna seara In luna martie 2012 aveam restanta la intretinere x lei .Am achitat in luna octombrie o suma y ajungând la zi cu plata ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatii de proprietari runner27 runner27 Cu cat timp retroactiv se pot incasa de catre asociatie penalitati neachitate de proprietari la restante achitate de proprietari la cheltuielile comune ?Adica ... (vezi toată discuția)
Plati facute, dar incasate pentru penalitati si nu pentru datoria principala victor22 victor22 Salutare, Am si eu o intrebare privind datoriile la intretinere ale tatalui meu. El nu a platit la timp (luna de luna) intretinerea la asociatia de ... (vezi toată discuția)