Salutare,
Am si eu o intrebare privind datoriile la intretinere ale tatalui meu.
El nu a platit la timp (luna de luna) intretinerea la asociatia de propietari ci platea odata pe an. De-a lungul timpului s-au adunat penalitati. De vreo jumatate de an ii trimit bani sa plateasca si in loc sa ii scada din principal ii scad din penalitatile aferente. Intrebarea este, Este legal? Dat fiind faptul ca in acest mod se vor aduna penalitati la suma principala si astfel se aduna alte datorii? Se pot sterge aceste penalitati fara a le achita, dat fiind faptul ca sunt datorii vechi, acumulate de-a lungul ultimilor 20 de ani?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
ynocentta
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Exista dispozitie legala in vigoare privitoare la ordineade stins debite respectiv se achita debitele cele mai vechi=suma de baza +penalitatile aferente
In cazul asociatiilor de proprietari interventia termenului de prescriptie drept executare debit poate fi dispus numai de catre instanta de judecata la cererea partii interesate
Legal termenul de prescriptie este de 3 ani daca in acest interval asociatia de proprietari prin reprezentant legal nu a desfasurat acte si actiuni pentru recuperare debit
Multumesc pentru raspuns, in fapt nu a scazut nimic din soldul curent (intretinerea in curs), ci toata suma achitata a fost incasata in contul penalitatilor. Astfel suma pentru intretinerea curenta se tot mareste de la luna la luna dar penalitatile scad. Este corecta/legala abordarea?
Sa inteleg ca daca asociatia nu a depus nicio actiune pot incepe eu o actiune prin care cer anularea penalitatilor?
Nu a procedat corect administratorul.Dupa cum v-a spus si ynocentta....''Exista dispozitie legala in vigoare privitoare la ordineade stins debite respectiv se achita debitele cele mai vechi=suma de baza +penalitatile aferente''
Puteti cere anularea penalitatilor mai vechi de 3 ani, doar daca nu s-a intreprins nimic de catre asociatie pt recuperarea lor. Ori asociatia a incasat...asa ca termenul decurge de la ultima incasare.
Multumesc pentru raspunsuri. Voi depune o cerere la asociatie sa imi explice de ce a facut acest lucru si sa o revizuiasca. Cum imi pot da seama daca asociatia a intrerprins vreo actiune pentru recuperarea penalitatilor? Ce sau unde ar trebuie sa verific acest fapt? O actiune in instanta pentru acest lucru este costisitoare?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile/sfaturile dvs.