Tatal meu avea titlul de proprietate pe un teren extravilan, impreuna cu cele 3 surori.
Pe acest teren trece o conducta petroliera activa, exterioara.Anul trecut tatal meu a decedat, eu fiind unicul mostenitor pe ceea ce detinea tatal meu.Drept urmare, m-am prezentat anul acesta la firma ce detine si foloseste aceasta teava, cu urmatoarele acte:certificat de deces si certificat de calitate, de mostenitor pt. a lua chiria anuala.Firma a refuzat sa platesca chiria indrumandu-ma sa apelez la un avocat pt.intabularea terenului si iesirea indiviziunii cu toate ca in contract scrie ca (((in cazul in care terenul nu este inscris in cartea funciara Proprietarul se obliga sa asigure Chiriasului tot sprijinul necesar intocmirii documentatiei cadastrale si de carte funciara in termen de 6 luni de la data incheierii prezentului contract)))eu inteleg ca acest contract s-a incheiat ca a decedat tata iar ei erau obligati sa se ocupe de acte. Mentionez faptul ca pt.acest teren detinem un singur titlu de proprietate toti cei 4 mostenitori .
Cum trebuie sa procedez pt. a avea drepturi depline pe o bucata din acel teren, firma nu este obligata sa imi plateasca chirie chiar daca terenul nu este impartit, trebuie sa redeschid proces cu ei si sa renegociez acel contract?
Terenul respectiv este detinut in indiviziune. Deci tatal dvs nu avea decat o cota de 1/4 parti din acel teren. Practic, dvs nu puteti pretinde decat un sfert din cuantumul chiriei.
Pe de alta parte, in acest moment dvs nu aveti un act de proprietate pentru acea cota de 1/4.
Certificatul de calitate de mostenitor nu este act de proprietate. Mai mult v-ati incurcat cu el. In opinia mea, este un act care nu ajuta pe nimeni la nimic. Nici macar intabularea nu poate fi facuta. Trebuia dezbatuta succesiunea si obtinut un certificat de mostenitor. Abia acesta este actul dvs de proprietate pentru acesta cota.
De asemenea, obligatia de plata a chiriei nu este conditionata de intabularea dreptului de proprietate.Firma respectiva trebuie sa achite chiria lunara, indiferent daca terenul respectiv a fost sau nu inscris in Cartea Funciara.
Pentru a avea drepturi depline asupa terenului, deci sa fiti dvs proprietar exclusiv, dupa intocmirea documentatiei cadastrale (care nu se poate face decat daca detineti un act de proprietate, adica certificat de mostenitor), aveti 3 variante:
- incheiati cu cele 3 matusi in act de partaj voluntar, in care eventual le achitati o sulta reprezentand contravaloarea cotelor lor, iar dvs preluati intreg terenul
- le cumparati cotele si incheiati un contract de vanzare cumparare
- daca matusile nu au niciun fel de pretentie de natura baneasca, incheiati un contract de donatie pentru cotele lor.
Depinde ce scrie in contract, nu prea am inteles care e obiectul lui si de ce se obliga chiriasul la intabulare, daca si cum conditioneaza cineva in acel contract plata chiriei de intabulare...
Notificati-i ca sa-i puneti in intarziere privind plata chiriei si verificati daca se specifica ceva referitor la mostenitori. De asemenea, verificati cum s-a achitat chiria pana acum si daca matusile dv. au incasat partea lor de chirie.
Succesiune
Mona21
IN 2008 MI-A MURIT TATAL, LASANDU-MI CA MOSTENIRE 1/2 DIN CASA PARINTEASCA SI TERENUL AFERENT CASEI, CEALALTA JUMATATE FIIND A SOREI LUI.IN MAI 2009 AM FACUT ... (vezi toată discuția)