avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cote pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cote pensie alimentara

Buna ziua,
pensionar MAI, divortat recent , cu un copil major si unul minor, in prezent sunt si salariat la o societate de paza, incadrat cu salariul minim pe economie. Am in vedere stabilirea pensiei alimentare pentru copilul minor si va intreb : ce cuantum va avea aceasta ?
Va multumesc pentru eventualele lamuriri !
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 21:05, 26 Ianuarie 2017
25% din pensia NETĂ și 25% din salariul NET cât luați în mână, este procentul maximal pentru copilul minor.
Buna seara,
1/4 din VENITUL NET.
Venit net: salariul net plus pensia neta.
Atentie, daca fiul major este in continuarea studiilor, conform art. 499 alin 3 C.Civ. si el beneficiaza de pensie de intretinere si atunci cuantumul este de 1/6 pentru fiecare din VENITUL NET!
Legea prevede că pensia se va plăti până la 1/4 din venitul net, care are caracter de continuitate. În cazul dvs, atât pensia cât și salariul au caracter de continuitate.
Așadar, nu este obligatoriu ca instanța să stabilească 1/4. Instanța de judecată stabilește pensia la 1/4 în majoritatea cazurilor. însă, dacă veniturile sunt foarte mari, iar 1/4 din venit ar depăși nevoile celui întreținut, pensia se stabilește până la 1/4 (după cum consideră judecătorul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie intretinere minor în cazul unui salariu mare edmond11 edmond11 Bună ziua, Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la problema următoare. Fosta soție m-a chemat în judecata pentru majorarea pensiei de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - 25% din toate veniturile tatalui? cristinani cristinani Buna seara, Intentionez sa il dau in judecata pe tatal copilului pentru plata pensiei alimentare si am nevoie de cateva sfaturi / raspunsuri: - in cazul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara zaitev.mihaela zaitev.mihaela Am divortat si mi s-a stabilit pensia alimentara de 275, 5 lei. Intre timp fostul sot s-a ahgajat la alta firma si mi-a propus sa micsoram pensia alimentara la ... (vezi toată discuția)