Buna seara, stiu ca s-a mai discutat acest subiect pe undeva prin acest forum, insa dat fiind faptul ca nu am vazut raspunsuri recente, doresc sa aflu cum se poate proceda in situatia prezentata mai jos in prezentul an 2017 :
M-am mutat de curand intr-o garsoniera extrem de mica (17 m patrati), cu catelul meu, un buldog francez. Am aflat din prima saptamana chiar de la domnul administrator ca in acest bloc va trebui sa platesc 50 de lei pe LUNA, taxa pentru catel. Mi se pare o suma enorma pentru un animal de companie avand in vedere ca blocul NU detine lift si ghena. Pentru consumul de apa exista apometre deci platesc ce consum.
Nu am o problema cu o taxa pentru curatenie, insa 50 de lei pe luna pentru un animal in 17 m patrati in conditiile date mi se pare strigator la cer. Mi s-a spus ca asta este hotararea inca din 2014 si ca voi primi o copie.
Intrebarile mele sunt urmatoarele, daca ma poate ajuta cineva:
Cum se calculeaza aceasta suma pentru taxa pe animal?
Cum se poate contesta in termeni legali aceasta hotarare?
Astept nerabdatoare raspunsurile dumneavoastra,
Multumesc.
:(
Legea de scutire a platii pt animale de companie la bloc a fost pe termen fix ,termen care a expirat .
Cuantumul acestei sume e propus si aprobat in adunarea generala . Valoarea acesteia este aceeasi indiferent de talia cainelui deoarece ar aparea probleme de discriminare - adica de ce cel cu cainele alb de talie mai mica ca al meu plateste cu 10% mai putin de ex .
Contestarea se poate face in instanta . Solicitati in scris cu numar de inregistrare sau postal prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sa va comunice HAG si cuantumul taxei deoarece locuiti de putin timp in acel bloc . Sunt nevoiti sa va raspunda ; daca intre timp ati primit copia nu mai e cazul de cerere ,puteti face direct chemarea in judecata .
In primul rand - in ce calitate v-ati mutat in bloc? Proprietar sau chirias?
Doi - daca asociatia are acest lucru votat - cu mentionare in statut , nu aveti ce face. Decat sa va mutati in alt bloc. Aceste taxe nu sunt regularizate de lege - desi este clar ca este enorm ceea ce se cere acolo. Ca sa va dau un exemplu - la noi - unde sunt admin - este 5 lei pe luna pentru caine. nimic pentru pisica etc
Eu nu cred ca problema se pune la modul ca nu are ce face deoarece se poate anula hotararea adunarii generale in ceea ce priveste aceasta clauza.
Ca orice proces presupune riscuri dar oricum daca cainele nu este persoana chiar daca a hotarat adunarea generala nu inseamna ca este si legal.
A fi legal inseamna nu numai a se hotara in cadrul legal ci si de a se respecta anumite aspecte legate de lege cu privire la dreptul de a se hotara si la cuantumul acestei taxe.Adica se poate intampla sa se respecte o lege dar sa se incalce alte legi sau chiar constitutia.
Spre exemplu, este ilogic ca un proprietar sa fie silit sa se mute din bloc pentru ca are de dat niste bani aiurea printr-o hotarare care este in functie de interesele unei colectivitati restranse.
Conform legii, cota lunara se stabileste pe numar de persoane si nu pe numar bazat pe alte criterii.
In alti termeni, o taxa mare, excesiva, ar duce catre discriminare impotriva unui proprietar si acest lucru in nicun caz nu este in spiritul si litera legii.
Insa...fara proces hotararea adunarii generale isi poate produce efectele si atunci cand este nelegala daca nu este contestata.
Din punctul meu de vedere si 5 lei nu ar fi legal insa este o suma care nu il face pe om sa se adreseze instantei de judecata decat daca il supara foarte tare acest lucru ca principiu si pe motivul ca sunt incalcate niste drepturi.