Norme de aplicare a Legii 156/2000
art.7
(1) Activităţile de mediere a angajarii cetatenilor români în strainatate constau, în principal, în:
a) constituirea unei bănci de date privind solicitanţii de locuri de muncă şi ofertele de locuri de muncă în strainatate;
b) identificarea locurilor de muncă oferite de angajatori, persoane juridice sau persoane fizice din strainatate, ori de parteneri de mediere straini;
c) publicarea locurilor de muncă şi a condiţiilor de ocupare a acestora;
d) preselectia sau, după caz, selecţia candidaţilor, corespunzător cerințelor locurilor de muncă oferite şi în concordanta cu pregătirea, aptitudinile şi interesele acestora;
e) intreprinderea demersurilor pentru angajarea persoanelor selectate pe locurile de muncă oferite.
(2) În vederea efectuării activităţii de mediere a angajarii cetatenilor români în strainatate agentii de ocupare a forţei de muncă incheie, în forma scrisa, cu cetatenii români care solicită sa lucreze în strainatate contracte de mediere care vor cuprinde cel puţin elementele şi clauzele prevăzute în anexa nr. 1.
(3) Pentru efectuarea activităţilor de mediere prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) agentii de ocupare a forţei de muncă în strainatate pot percepe un tarif de mediere care să acopere costurile acestora.
art.9
(1) Abrogat.
(2) Dacă tarifele pentru prestarea serviciilor de mediere sunt încasate de la angajatori straini, agentii de ocupare a forţei de muncă nu pot pretinde plata serviciilor de mediere şi de la solicitanţii de locuri de muncă în strainatate.
(3) Agentii de ocupare a forţei de muncă vor restitui, parţial sau total, tariful serviciilor de mediere incasat de la solicitanţi, dacă nu reusesc să le ofere locuri de muncă în termenul stabilit prin contractele de mediere sau dacă, înainte de expirarea duratei contractului de mediere, beneficiarul acestui contract renunta la mediere.
art.10
Agentii de ocupare a forţei de muncă în strainatate nu vor percepe în afara tarifului prevăzut la art. 7 alin. (3) comisioane şi nu vor pretinde garantii de la persoanele mediate, respectiv de la persoanele angajate în strainatate cu contract individual de muncă.
In caz de nerespectare a legislatiei, puteti sesiza Inspecţia Muncii.