avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... informare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

informare

Buna.Ce sanse sunt ,ca dupa 3 ani vechime intr-un anumit loc de munca ,angajatorul sa iti spuna ca nu corespunzi postului,asta in conditiile in care el a vazut ce studii ai si ti-a acceptat dosarul la concurs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:47, 5 Februarie 2017
Nimeni nu va poate spune ce sanse sunt ...angajatorul este cel care decide , in final, daca
o persoana corespunde sau nu profesional.

In doctrina s-a opinat :
- "Necorespunderea profesională, la care se referă art. 61 lit. d) din Codul muncii, presupune fie necunoaşterea, fie cunoaşterea neîndestulătoare a normelor unei meserii, profesii sau activităţi". (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 133)

- "Necorespunderea profesională, care atrage concedierea salariatului în temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, poate fi definită ca o necunoaştere sau o stăpânire necorespunzătoare a regulilor unei funcţii, meserii, profesii. Pentru a putea dispune concedierea, angajatorul va fi obligat să probeze fapte şi împrejurări repetate care să demonstreze cele menţionate, delimitând astfel strict această situaţie de cazul neîndeplinirii ocazionale şi culpabile a îndatoririlor de serviciu. Prin urmare, ori de câte ori faptele salariatului sunt rezultatul culpei, vinovăţiei sale, angajatorul nu va putea dispune concedierea pentru necorespundere profesională, ci sancţionarea disciplinară a salariatului, eventual chiar concedierea disciplinară. Pot întemeia concluzia de necorespundere proefesională: neîndeplinirea normei de muncă, slaba calitate a activităţii. În cazul în care necorespunderea profesională a existat chiar la momentul încheierii contractului individual de muncă, dar nu a fost sesizată, încetarea contractului de muncă nu se va întemeia pe necorespundere profesională, ci pe motivul nulităţii contractului de muncă."(Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 496-497)
se poate,va rog ,sa imi explicati ;;;În cazul în care necorespunderea profesională a existat chiar la momentul încheierii contractului individual de muncă, dar nu a fost sesizată, încetarea contractului de muncă nu se va întemeia pe necorespundere profesională, ci pe motivul nulităţii contractului de muncă.;;;;; exact la ce se refera nulitatea contractului de munca.multumesc
1. Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia

2. "Art. 1246 alin. (1) C.civ. dispune că „orice contract încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă este supus nulităţii, dacă prin lege nu se prevede o altă sancţiune”.

Nulitatea poate fi definită ca sancţiunea care lipseşte actul juridic civil de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru încheierea sa valabilă.

în alte cuvinte, nulitatea este sancţiunea ce intervine, dacă legea nu dispune altfel, în cazul în care, la încheierea actului juridic civil, nu se respectă dispoziţiile legale referitoare la condiţiile de validitate ale actului juridic, astfel încât acel act nu va mai produce, în tot sau în parte, efecte juridice."
Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesională storobanel storobanel Buna ziua! Aş vrea să ştiu, dacă neîndeplinirea targetu-lui poate fi considerată \\"necorespundere profesională\\", sau ce elemente pot fi luate în ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat aida33 aida33 Angajatorul poate concedia o persoana , care lucreaza in institutie de 15 ani si care in urma tehnologizarii , aceasta s-a dovedit incapabila sa faca fata ... (vezi toată discuția)
Codul muncii claraalex claraalex un salariat iese lipsa in gestiune.se poate inceta activitatea conf. art 61 lit.d (necorespundere profesionala, sau disciplinar cu comisia disciplinara? (vezi toată discuția)