avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Speta - Drept Umanitar
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Speta - Drept Umanitar

V-as ruga daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o speta din Dreptul Umanitar , care imi da batai de cap timp de 2 saptamani .#-o:( si nu stiu unde sa mai caut.Nu dispun de materialele necesare asa ca apelez la ajutorul dumneavoastra.Sper din tot sufletul sa se gaseasca un raspuns. Va multumesc anticipat.


"Pe data de 7 decembrie 2004,in statul Rogvaiv are loc o lovitura de stat soldata cu un esec. Lovitura de stat a fost condusa de Solan Avero, un aventurier de cetatenie rogvaiva in fruntea unei armate de mercenari. Solan Avero este arestat si apoi condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra autoritatii publice. Ajuns in inchisoare Solan Avero , devine un simbol al luptei de secesiune a vaivilor, populatie majoritara a sudului Rogvaivului. Statul vecin ,Alvaiv are un rol determinant in organizarea, coordonarea si planificarea actiunilor militare ale vaivilor, intrucat urmareste desprinderea vaivilor de Rogvaiv si alipirea la Alvaiv. Rogvaiv nu a ratificat conventiile de la Geneva, dar legislatia sa interna cuprinde dispozitii de protectie a persoanelor afectate de conflictele armate, care reproduc continutul Conventiilor de la Geneva si al protocoalelor aditionale.

Sunteti consilieri juridici ai CONSILIULUI CELOR INTELEPTI din ROGVAIV, organul suprem de conducere al acestui stat, care v-a convocat pentru a lamuri urmatoarele probleme:

a) Daca Rogvaivul trebuie sa respecte conventiile de la Geneva si protocoalele aditionale la acestea

b) Daca raspunsul este afirmativ la chestiunea anterioara, care este dreptul international umanitar aplicabil,care este momentul de la care acest drept international umanitar este aplicabil si care sunt obligatiile principale ale Rogvaivului conform normelor d drept international umanitar

Va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: elena.tabacaru , utilizator 01:45, 11 Septembrie 2009
Daca acel Rogvaiv este parte la toate tratatele si conventiile, normal ca trebuie sa le respecte si sa se supuna acestora!
Mda...daca sus-numitul Rogvaiv este parte la acele conventii,tratate,etc. trebuie sa le respecte conform principiului "pacta sunt servanda".;)
Multumesc pentru raspunsuri, apreciez foarte mult, dar statele sus numite nu sunt parti ale Conventiilor de la Genava. Si nefiind parti la tratate, se aplica ( banuiesc eu) dreptul international umanitar pentru persoanele afectate de conflictele armate.

M-ar interesa :
a) tipul conflictului
b) daca afecteaza si cum afecteaza pacea si securitatea ?
c) ce poate face Consiliul Securitatii?
d) prin ce metode?

Va multumesc mult de tot pentru tot ajutorul.
Sper din tot sufletul sa aflu un raspuns la aceasta speta.
Daca va ajuta si pe dumneavoatra, am gasit linkul catrea Statele parti la Tratate.

[ link extern ]
Normal este ca orice ong sa se implice umanitar in acele conflicte civile(razboaie, de fapt) unde toata lumea se bate cu toata lume pentru putere. Asa se mentine, la cote ridicate, comertul cu arme! Acel Consiliu al Securitatii discuta si atat!
Scopul studiului privind dreptul internaţional umanitar cutumiar a fost de a depăşi anumite probleme legate de aplicarea tratatelor de drept internaţional umanitar.

Dreptul tratatelor este bine dezvoltat şi acoperă numeroase aspecte ale conflictelor armate, oferind protecţie unor categorii de persoane în timp de război şi limitând mijloacele şi metodele de război permise.

Convenţiile de la Geneva şi Protocoalele lor Adiţionale prevăd un regim extensiv de protecţie a persoanelor care nu participa sau nu mai participă în mod direct la ostilităţi. există două obstacole majore în calea aplicării acestor tratate în conflictele armate actuale, ceea ce explică de ce este necesar şi util un studiu privind dreptul internaţional umanitar cutumiar. Principalul obiectiv al studiului a fost de a determina care dintre regulile dreptului internaţional umanitar fac parte din dreptul internaţional cutumiar, fiind astfel aplicabile tuturor părţilor la un conflict, indiferent dacă acestea au ratificat sau nu tratatele care conţin reguli similare sau identice.

Cu privire la orice normă de drept internaţional umanitar, ţările care au luat parte la un conflict armat sunt interesate în mod special în cazul în care practica lor analizată în raport cu o anumită regulă a fost relevantă pentru acel conflict armat.

Conflictele armate internaţionale

Protocolul Adiţional I a codificat reguli pre-existente de drept internaţional cutumiar, dar a pus şi bazele pentru formarea de noi reguli cutumiare. Practicile colectate în cadrul studiului fac dovada impactului profund pe care l-a avut Protocolul Adiţional I asupra practicii statelor, nu doar în ceea ce priveşte conflictele armate internaţionale, ci şi cu privire la conflictele armate neinternaţionale .

Racordarea legislaţiei naţionale cu angajamentele asumate prin aderarea la instrumentele de DIU reprezintă o prioritate atât din considerente de realizare a principiului pacta sunt servanda, cât şi datorită amplasării în focarul intercalării de interese a polilor de putere.

În conformitate cu capitolul şase din Cartă, "Soluţionarea paşnică a litigiilor", Consiliul de Securitate poate investiga orice diferend sau orice situaţie care ar putea conduce la fricţiuni internaţionale sau la naştere unui litigiu. Consiliul poate recomanda procedurile adecvate sau metodele de ajustare" în cazul în care stabileşte că situaţia ar putea pune în pericol pacea şi securitatea internaţională.Consiliul mai are o mai largă putere de a decide măsurile care trebuie să fie luate în situaţii care implică ameninţări la adresa păcii, de încălcări de pace, sau de acte de agresiune.

Acesta a fost raspunsul si a fost binisor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o speta de drept umanitar pe care nu stiu sa o rezolv. ati putea sa-mi dati o idee? Alessia10 Alessia10 In statul R, au loc, pe 10 mai 2005, lupte de strada intre civili de hurgada si civili de etnie sorana. Sorenii sunt minoritari in statul A si-si doresc ... (vezi toată discuția)
De cate ori se va mai omite obligativitatea practicii cedo pentru romania? Roland Mindrila Roland Mindrila Scurt istoric : Art.11 din Constituţia României stabileşte, cu valoare de principiu, obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu ... (vezi toată discuția)
Speta drept umanitar international elena213 elena213 In cadrul unui conflict armat internaţional între Imeria şi Panacon, ca urmare a capitulării Panaconului de Sud, au fost capturaţi peste 150.000 de ... (vezi toată discuția)