Am depus documentatia pentru obtinerea AC, iar d-na arhitecta de la primarie mi-a spus ca daca imprejmuirea va fi amplasata pe limita de proprietate, am nevoie de o declaratie notariala de la vecin cum ca este de acord.
1) Faptul ca vecinul da aceasta declaratie, il obliga la plata unei cote parte din costul imprejmuirii pe acea latura?
2) Cum este formulata acea declaratie? Vecinul declara simplu ca este de acord cu amplasarea imprejmuirii pe limita de proprietate sau, pe langa aceasta, declara ca isi va indeplini si alte obligatii? Care ar fi acestea?
Mentionez ca NU am nicio pretentie financiara sau de alta natura din partea vecinului in urma acestei declaratii. Ma intereseaza aspectele de mai sus ca sa stiu cum abordez problema in relatie cu el, deoarece si eu as fi sceptic sa dau o declaratie care pe viitor ma obliga la anumite lucruri, chiar daca cealalta persoana imi comunica verbal faptul ca nu doreste niciun fel de compensatie materiala sau de alta natura
Ptr.continutul declaratiei mergeti la un notar public, veti stabili de comun acord cu notarul public si cu vecinul continutul declaratiei,cat priveste cota parte, in mod normal trebuie sa contribuie si vecinul ptr.partea lui, dar puteti conveni la notar sa platiti numai dvs.
2.Subsemnatul (VECINUL) declar prin prezenta că sunt de acord ca vecinul meu, numitul (DVS) să edifice o locuinta, pe terenul proprietatea sa, situat în vecinătatea proprietăţii mele, sub limitele prevăzute de Codul Civil.
Dau prezenta declaraţie cu respectarea dispoziţiilor art.612 Cod civil şi pentru a fi depusă la instituţiile interesate, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.
Si la art.612 scrie:
Distanţa minimă în construcţii
"Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."