patraule2 a scris:
Am ramas 30 de zile fara permis pentru neacordarea prioritatii unui pieton. Fara camera nu pot dovedi ca era pe sens opus (pe Gh. Sincai inspre Tineretului, 4 benzi/sens).
Am vazut o situatie in care un sofer a ramas 30 zile fara permis, si politistul i-a recomandat sa depuna o cerere pentru reducerea perioadei efective de suspendare la 21 de zile.
Exista asa ceva pentru suspendarea pe 30 de zile ? Are legatura cu programarea din timp pentru examenul de 15 intrebari pentru redobandirea permisului ?
Ati primit o multime de recomandari. Am sa fac si eu cateva precizari:
1. Nu dvs. trebuie sa dovediti ceva ci politia! Abia dupa ce politia isi motiveaza masura luata in instanta, interveniti dvs. atacand probatoriul acesteia.
2. Vi s-a suspendat dreptul de a conduce pentru incalcare art. 135 (h) din regulament:
Art. 135. - Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
.
.
.
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
3. Ce inseamna prioritate, se gaseste definit in art. 6 (1) din Codul Rutier:
Articolul 6
In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles:
1. acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu isi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;
Asadar, decideti daca ati acordat sau nu prioritate functie de unde se afla pietonul si ce facea acesta. Din ceea ce zice legea, daca erati, de pilda, pe banda 3, si pietonul incepea sa traverseze, pe sensul dvs., fara sa se opreasca, sa schmbe directia, sau sa incetineasca, nu avea nevoie de prioritate.
4. Perioada de suspendare se poate reduce cu 30 de zile, in anumite conditii, dar numai daca ati fi primit mai mult de 30 de zile suspendare!
Gasiti multe detalii pe site-ul soferiteste.ro.
Succes!