avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducerea suspendarii de 30 zile pentru neacordare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducerea suspendarii de 30 zile pentru neacordare prioritate

Am ramas 30 de zile fara permis pentru neacordarea prioritatii unui pieton. Fara camera nu pot dovedi ca era pe sens opus (pe Gh. Sincai inspre Tineretului, 4 benzi/sens).

Am vazut o situatie in care un sofer a ramas 30 zile fara permis, si politistul i-a recomandat sa depuna o cerere pentru reducerea perioadei efective de suspendare la 21 de zile.

Exista asa ceva pentru suspendarea pe 30 de zile ? Are legatura cu programarea din timp pentru examenul de 15 intrebari pentru redobandirea permisului ?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:16, 1 Februarie 2017
Nu exista asa ceva in legislatie, sunt glume politiste!;)
Nu se sustine testul 13/15 ptr neacordare de prioritate la pietoni.
Nu se depune nici o cerere. Calea legala este plingerea contraventionala impotriva procesului verbal de contraventie, in termen de maxim 15 zile de la data intocmirii procesului verbal. N-are importanta daca ati semnat PV, doar sa fiti in termenul de 15 zile.

Se intimpla urmatoarele:
1. Sunt obligati cei de la politie, dupa ce va duceti cu o copie a plingerii cu stampila de la judecatorie, sa va restituie permisul.
2. Un exemplar al plingerii (se depun 2) va ajunge la politie, care este obligata sa dea un raspuns. In termeni juridici acest raspuns se cheama intimpinare. In mod normal odata cu acest raspuns se ataseaza si materialul video probator, care va dovedi (sau nu) ca sunteti vinovat. Veti primi de la judecatorie o copie a intimpinarii cu materialul probator.
3. Sunteti obligat prin lege sa dati iarasi un raspuns la intimpinare si sa va sustineti plingerea cu noi dovezi, mai ales din materialul probator, inregistrarea video. Daca sunteti nevinovat, veti avea ce srie in acest raspuns la intimpinare, e ca si cum ati argumenta suplimentar la plingere. Daca nu vi se da materialul video, il veti cere prin raspunsul la intimpinare.
4. La infatisare in fata judecatorului, respectiv judecata de fond, veti reitera cererea cu proba video, daca n-ati primit-o. Cauza se va amina.
5. Daca aveti material video probator si v-ati facut pledoaria in scris, veti trece la judecarea pe fond a cauzei, adica va veti sustine ceea ce ati scris, plus lamuriri suplimentare.

De aici sunt multiple variante, functie de cita dreptate aveti, cum stiti sa va redactati plingerea + raspunsul la intimpinare etc. Daca va stiti nevinovat si va doriti sa urmati calea judecatii, mergeti inainte. Daca nu aveti timp (luni de zile), nu va place, nu va stiti complet nevinovat, nu va pasa prea tare, atunci platiti amenda si efectuati suspendarea.

Daca vreti sa continuati exista mai multe variante, una dintre ele ar fi sa scapati complet, insa exista si varianta ca judecatorul sa modifice sanctiunea intr-una mai blinda, eventual fara suspendare permis, de exemplu daca exista niste circumstante atenuante puternice pentru neacordarea de prioritate.
Multumesc pentru raspunsul detaliat. In trecut, pentru o ridicare a masinii, am reusit sa vad fotografia doveditoare direct la politie a doua zi, in urma unei solicitari verbale.

Exista posibilitatea sa obtin sau sa vad filmarea/poza si in situatia de acum fara o plangere contraventionala, intampinare et cetera ?

In urma depunerii plangerii, se amana automat perioada posibilei suspendari ? Decat 15 zile in iunie as prefera 30 de zile de suspendare in februarie.
Politia nu e obligata sa dea materialul probator, in lipsa plingerii. Si nici asa nu e sigur, pina nu e somata explicit. Stiu cazuri in care nu au dat material probator odata cu intimpinarea. Nu sunteti sigur ca filmul va e favorabil ?

Depunerea plingerii si prezentare la politie cu o copie, dupa cea stampilata de grefier, inseamna automat restituire permis. Uitati-va pe verso la procesul verbal, aveti toate indicatiile.

Stiu ca dureaza mult un proces, chiar daca veti cistiga in urma plingerii, urmeaza apelul, pe care il va face politia. Deci, daca problema e doar ca in iunie sa aveti permis, asta cred ca se rezolva prin depunerea plingerii. Mai ales ca va urma apelul si mergeti pe ipoteza ca aveti dreptate si puteti dovedi la video.

Depinde ce va doriti. Fiecare alege: vrea dreptate, bani, vrea sa nu aiba bataie de cap....

Plingerea e o chestiune serioasa, trebuie redactata cu grija, recomand formatul electronic si printarea, folosirea modelului juridic, etc. Stiu cum va simtiti, dar astea sunt regulile jocului. In alte tari sunt instante speciale care judeca rapid astfel de cazuri.

Daca nu va doriti asa ceva, renuntati si suportati consecintele faptului ca ati semnat procesul verbal de contraventie. Va cred ca cel mai mult va doare de permis.
patraule2 a scris:

Am ramas 30 de zile fara permis pentru neacordarea prioritatii unui pieton. Fara camera nu pot dovedi ca era pe sens opus (pe Gh. Sincai inspre Tineretului, 4 benzi/sens).

Am vazut o situatie in care un sofer a ramas 30 zile fara permis, si politistul i-a recomandat sa depuna o cerere pentru reducerea perioadei efective de suspendare la 21 de zile.

Exista asa ceva pentru suspendarea pe 30 de zile ? Are legatura cu programarea din timp pentru examenul de 15 intrebari pentru redobandirea permisului ?


Ati primit o multime de recomandari. Am sa fac si eu cateva precizari:

1. Nu dvs. trebuie sa dovediti ceva ci politia! Abia dupa ce politia isi motiveaza masura luata in instanta, interveniti dvs. atacand probatoriul acesteia.

2. Vi s-a suspendat dreptul de a conduce pentru incalcare art. 135 (h) din regulament:

Art. 135. - Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
.
.
.
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

3. Ce inseamna prioritate, se gaseste definit in art. 6 (1) din Codul Rutier:

Articolul 6
In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles:
1. acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu isi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;

Asadar, decideti daca ati acordat sau nu prioritate functie de unde se afla pietonul si ce facea acesta. Din ceea ce zice legea, daca erati, de pilda, pe banda 3, si pietonul incepea sa traverseze, pe sensul dvs., fara sa se opreasca, sa schmbe directia, sau sa incetineasca, nu avea nevoie de prioritate.

4. Perioada de suspendare se poate reduce cu 30 de zile, in anumite conditii, dar numai daca ati fi primit mai mult de 30 de zile suspendare!

Gasiti multe detalii pe site-ul soferiteste.ro.

Succes!

Alte discuții în legătură

Pot să contest pv prin care mi-a fost suspendat permisul pentru neacordare de prioritate unui pieton pe care nu l-am văzut? vladblj vladblj Buna ziua, Azi mi-a fost retinut permisul pentru 30 pentru neacordare prioritate de trece a pietonilor. Pe scurt descriu mersul lucrurilor : Inaintea unui ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv politia rutiera - o fapta din cele doua nu exista tescoandreas tescoandreas Buna ziua, Am fost oprit de un echipaj de la Politia Rutiera in aceasta seara. Am fost sanctionat contraventional cu Amenda contraventionala pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis matealecs85 matealecs85 Buna ziua, Am si eu o nelamurire/ intrebare. In cursul zilei de azi mergeam cu autovehicolul pe bld Timisoara dinspre intersectia cu strada Moinesti spre ... (vezi toată discuția)