Buna seara....Vreau sa va adresez si eu intrebari despre mostenire..mai precis despre a prelua ceva de la parinti.
Locuiesc in apartamentul parintilor mei, unde am stat impreuna cu ei de la 18 ani de cand ne-am mutat aici. Tatal a decedat in 2006 si am fost cu mama mea si un martor si i-am preluat partea. Mentionez ca eu sunt singurul lor copil. Martor atunci a fost o vecina de-a mamei. Recent a decedat si mama. Mama locuia la o garsoniera care am achizitionat-o impreuna cu sotia mea dupa cativa ani de la casatorie. ( garsoniera este pe numele meu si al sotiei ). Practic stateam unii in casa celorlalti. Daca garsoniera este pe numele meu si al sotiei si nu sunt probleme in acest sens, la apartament trebuie sa iau si partera mamei decedata.
1. Ce formalitati trebuie sa fac pentru a lua partea mamei mele de la apartamentul unde locuiesc? Acesta a fost pe numele parintilor mei.
2. Mai este necesara prezenta unui martor la notar? Nu prea inteleg care este rolul martorului, care -din cate mi s-a spus – nu poate fi sotia, sau soacra,...adica un membru al familiei, desi membrii familiei cunosc cel mai bine situatia, si nu un strain, fie el si vecin, sau...coleg, etc.
3. Ce formalitati sunt necesare pentru preluarea prin succesiune a locurilor de la cimitir ? Acestea erau pe numele mamei , mostenite de la bunica mea din partea mamei ( deci de la mama sa ) ? Si pentru asta este necesara prezenta unui martor la notar, daca dispui de toate actele necesare ? Sunt in posesia tuturor actelor necesare si pentru apartament si pentru cimitir.Fara a face succesiunea la cimitir nu pot plati taxa pe acest an, parcela fiind pe numele unui decedat.
Buna seara,
Ca sa preluati partea mamei decedate din apartament va trebui sa procedati exact ca la mostenirea de pe urma tatalui deci inclusiv martor. Martorul poate sa spuna daca mai sunt sau nu si alti mostenitori.
Pentru locurile de veci va trebui sa mergeti la administratia cimitirelor sau a cimitirului, sa luati o adeverinta si cu ea sa mergeti la notar cand mergeti pentru apartament si vor fi trecute si locurile de veci pe actul de succesiune.
Va multumesc pentru raspuns. Nelamurirea este legata de martor...pot s-o iau pe sotie drept martor? Sau pe soacra mea ?( adica un membru al familiei, care sa confirme ce spuneti d-vs. )