avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Am o situatie de lamurit.Tatal meu a murit anul trecut.Suntem 4 frati din prima casatorie si un alt copil din a doua.A doua sotie a facut la notar succesiunea.Dupa el a ramas o casa,un apartament si bani in banca,bunuri comune cu sotia.Pe terenul si constructia casei sunt documente pe numele copilului din a doua casatorie,banii au fost ridicati imediat dupa moartea lui de sotie ,iar apartamentul bun comun al sotilor.Sotia a deschis succesiunea la notar,unde a adus ca bun doar apartamentul.Doi copii s-au inteles pt o suma de bani .Sotia mi-a facut o oferta dar mi se pare o suma ff mica si nu am semnat fiindca vreau sa aflu care este valoarea efectiva a mostenirii,daca banii din cont se pun la socoteala, cum trebuie sa procedez si cum se calculeaza partea mea,daca nu ajungem la o intelegere ce se intampla.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:53, 6 Februarie 2017
Se ia în seama întreaga valoare.
Banii din cont se iau în seama.
Daca dvs sunteti unul dintre copiii defunctului si nu ati semnat nimic, inseamna ca nu s-a facut nicio succesiune, ci doar a fost inceputa procedura sau a fost eliberat doar un certificat de calitate de mostenitor, pe baza caruia sotia a ridicat acei bani.

Masa succesorala este alcatuita din totalitatea bunurilor pe care le detinea defunctul.
In cazul dvs vorbim despre acel apartament si eventualele sume de bani.
Daca tatal dvs a transmis din timpul vietii casa si terenul unui alt copil, ele nu vor fi incluse la succesiune.
Potrivit Codului civil, masa succesorala (adica jumatatea tatalui, ca vorbim de bunuri comune) se imparte astfel:
- sotia are dreptul la 1/4 (la care se adauga jumatatea ei de drept). Astfel, raportat la intreg sotia are 5/8

- cei 5 copii au dreptul la 3/4 (3/20 fiecare)

Deci partea dvs este de 3/20 din jumatate. Mai exact 3/40 din valoarea totala a masei succesorale.
Valoarea acesteia o calculeaza notarul pe baza expertizei notariale, pe care o gasiti aici [ link extern ] /

Cautati localitatea, strada, blocul unde se afla apartamentul, adaugati la valoarea gasita suma din banca, iar rezultatul final il inmultiti cu 3/40 si aflati partea care vi se cuvine.
Daca sunteti nemultumit si aveti neintelegeri, nu va ramane decat sa va adresati instantei, sa deschideti proces si sa dezbatati succesiunea pe cale judecatoreasca.
doi dintre frati spun ca au semnat si ca si-au luat partea de bani fiindca dosarele erau separate,este posibil?practic eu sunt in strainatate si nu pot sa ma documentez bine,eu am semnat doar acceptarea la succesiune.Daca nu mai semnez nimic ce se intampla?se decide oricum partea mea sau trebuie sa deschid din nou succesiunea?daca ajung in instanta care sunt cheltuielile de judecata?Va multumesc pt.raspuns.
Este un singur dosar succesoral, pentru ca e un singur defunct. Dosarul se face la defunct, nu la numarul de mostenitori.
Fratii au semnat ce? Intrebati-i cum se numeste documentul exact.
Daca succesiunea s-a dezbatut fara prezenta dvs sau fara ca dvs sa fi trimis o procura de reprezentare la succesiune, inseamna ca ati fost omis in mod vadit de la mostenirea tatalui.
Trebuie sa semnati incheierea finala (in care sunt consemnate datele mostenitorilor, daca au acceptat sau au renuntat la succesiune, sunt descrise bunurile ramase de pe urma defunctului si cotele ce revin fiecaruia).
Daca nu semnati aceasta incheiere, atat dvs cat si ceilalti mostenitori, notarul suspenda dosarul si va indruma catre instanta. Conditiile esentiale pentru dezbaterea mostenirii pe cale notariala este ca toti mostenitorii sa fie de acord, sa fie prezenti sau reprezentati printr-o procura si sa semneze incheierea finala. Din oficiu, nu stabileste nimeni partea.
Cheltuielile de judecata vi le poate comunica un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! am nevoie de indrumare cu privire la întocmirea ... mirela_7 mirela_7 Buna seara! Am nevoie de indrumare cu privire la întocmirea unui dosar pentru un proces de dezbatere a unei moșteniri. Situația e urmatoarea: Tatăl meu ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor amotida amotida Buna seara, Un accident rutier in urma cu vreo sase luni a produs moartea tatalui meu si ranirea grava a mamei (care a supravietuit). Abia azi a reusit sa ... (vezi toată discuția)
Citatia pentru dezbaterea succesiunii se poate trimite din oficiu, la cererea consiliului local? roxanam79 roxanam79 buna seara am o intrebare tatal meu a decedat am primit o citatie prin care se cere dezbaterea masei succesorale a unui imobil,respectiv un apartament,insa ... (vezi toată discuția)