avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare

Buna ziua. In urma cu aproximativ 3 ani am fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare in urma unui furt. S-a intamplat in 10 octombrie 2006. Am platit cheltuielile de judecata, doar atat am avut de platit deoarce pagubitul nu s-a prezentat pe tot parcursul judecatii. Vreau sa dau de permisul de conducere si sa imi fac permis de port arma, dar am nevoie de cazier pt acestea. Intrebarea mea este : pot fi reabilitat de drept ? Am inteles ca daca pedeapsa nu depaseste 1 an dupa 3 ani in care nu am mai facut nimic pot fi reabilitat. Este adevarat ? Daca da .. ce trebuie sa fac pentru a fi reabilitat ? Cui trebuie sa ma adresez ? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 19:26, 9 Septembrie 2009
Intr-adevar, reabilitarea de drept intervine la 3 ani de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.
Daca acest termen s-a implinit puteti solicita eliberarea unui cazier judiciar, iar in cazul in care condamnarea mai apare in cazier aveti urmatoarele posibilitati :
1. o actiune in instanta prin care sa se constate ca a intervenit reabilitarea de drept
2. O adresa catre conducerea Inspectoratului Judetean de Politie prin care le comunicati ca a intervenit reabilitarea de drept.
Daca in interiorul termenului de incercare nu ati mai comis o noua infractiune si v-ati achitat si obligatiile civile, dupa trecerea a 3 ani veti fi reabilitat de drept. La implinirea termenului mergeti la politie , serviciul caziere si solicitati cazier.
Reabilitarea de drept intervine prin simpla implinire a termenului, nefiind necesar ca ea sa fie pronuntata de catre instanta. Condamnatul poate, eventual, solicita instantei sa constate intervenirea reabilitarii si sa dispuna radierea condamnarilor din cazierul judiciar in masura in care acest lucru nu s-a facut din oficiu.
Sunteti reabilitat de drept dupa trecerea termenului de incercare.
Termen de incercare: pedeapsa + 2 ani. In cazul dvs. 3 ani.
Nu e necesara instanta, mergeti la serviciul de cazier.

Oricum, pentru permisul de conducere nu are importanta.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Daca in perioada de incercare , nu ati savarsit alta infractiune, puteti fi reabilitat de drept Adresati va serviciului caziere cu o cerere de reabilitare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare cazier judiciar- termen/procedura moritsu moritsu Va rog sa ma ajutati cu niste pareri ! \\" instanta condamna pe inculpat pentru savarsirea infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar AndreyAlexander AndreyAlexander În ianuarie 2012 am primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare (infracțiune la regimul auto) și o perioadă de probă de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Drept penal-cazier abrassu abrassu BUNA ZIUA,VA REDAU DIN SENTINTA CA NU INTELEG CEVA SI ANUME CIND INTERVINE REABILITAREA DE DREPT???,PEDEAPSA CU SUSPENDARE!!! SENTINTA DIN ... (vezi toată discuția)