Pana in februarie 2009, eram angajat agent de vanzari la o firma de distributie din bucuresti.In februarie, firma mi-a cerut sa imi infiintez srl si sa lucram pe contract de comision (daca vroiam sa mai raman angajat la ei).Mi-am infiintat firma, iar acum trebuie reziliat contractul de comision intrucat am hotarat sa incetam colaborarea.
Unul dintre articolele din contract prevede ca pentru o perioada de 24 de luni, eu sau firma mea sa nu desfasoare activitati de distributie de mobilier, IT, papetarie, produse de protocol, curateni.
Alt articol din contract spune ca ".indemnizatia lunara dupa incetarea contractului nu poate depasi comisionul castigat pe ultima luna de colaborare".
Cand am fost sa discutam ce reprezinta aceasta indemnizatie, mi s-a spus ca nu e valabila.Ca se acorda daca eram angajat, nu persoana conexa a comisionarului.
Legal, se acorda si daca sunt reprezentantul firmei sau nu?
Rapunsul este NU. Conform Cod. mun. indemnizatia respectiva se acorda doar in cazul salariatilor.
Pe de alta parte, in conditiile in care in contractul de comision incheiat intre societatea dumneavoastra si societatea de distributie respectiva, apare o astfel de clauza, eu zic ca ar fi pacat sa nu faceti tot ce este posibil pentru punerea ei in aplicare.
Nu trebuie sa uitam ca " contractul este legea partilor ".