avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot cere o verificare a apometrelor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot cere o verificare a apometrelor de apartament,fiind administrator !

Buna ziua,
Sunt administrator al unei asociatii de locatari si asi vrea,legal,sa verific apometrele de apartament cu o firma autorizata metrologic.
Cum se poate face acest lucru ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:32, 20 Septembrie 2018
In conformitate cu Ordinul nr. 27 /16.02.2004 pentru aprobarea listei oficiale a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal si al Ordinului nr. 101/29/05/2006 prin care s-au aprobat unele modificari in cuprinsul anexei la lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal, emise de Biroul Roman de Metrologie Legala,
intervalul maxim admis intre doua verificari metrologice succesive pentru contoarele de apa rece cu diametru de pina la 800 mm este de 5 ani.
Cunosc aceste prevederi, ideea este ca in legislatie individualizarea consumului de apa se face cu echipamente care poarta denumirea de "repartitoare de costuri" si nu de "contoare de apa'!
Intradevar, in NML se prevad perioade de verificare metroligica ptr contoare de apa dar in NML nu exista repartitor de costuri ptr apa sau caldura.
Nu exista un temei legal ptr obligarea proprietarilor sa isi verifice metrologic apometrele! Chiar daca in adunarea generala se hotaraste impunerea unei perioade de verificare metrologica orice proprietar poate ataca instanta hotararea ag si poate castiga avand in vedere ca hot ag sunt legale atata timp cat sunt bazate pe prevederi legale.
Nu exista in legislatie nicio echivalare intre repartitor de costuri si contoare!
Eu nu reusesc sa ii conving pe proprietari ca trebuie verificate metrologic apometrele sau inlocuite in conditiile in care au peste 10-12 ani vechime! Daca in lege ar scrie clar "contoarele sau echipamentele cu care se individualizeaza consumul trebuie verificate metrologic periodic conform prevederilor legale in vigoare" nu ar mai comenta nimeni.
daca cititi mai atent Legea nr. 224 /24 iulie 2015 publicata in Monitorul oficial nr 570 din 30 iulie 2015,de la data de 1 ianuarie 2017 vedeti ca
(12) În condominiile cu sistem de distribuţie verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) în toate locurile de consum al apei reci şi al apei calde din proprietatea individuală se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanţă care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual şi se verifică metrologic la scadenţă;
b) în toate proprietăţile individuale din condominiu se montează, cu avizul operatorului, acelaşi tip de contor;
deci se poate incheia contract individual, dar apa nova nu vrea sa faca acest lucru
Daca cititi si mai atent se face referire la contoare in cazul incheierii contractelor individuale cu furnizorul de utilitati.
Atata timp cat nu se precizeaza in lege si in cazul contractului incheiat cu asociatia, individualizarea consumului individual se face tot cu repartitoare de costuri si nu cu contoare.
Imi mentin opinia ca este vorba despre repartitoare care nu se verifica metrologic si nu de contoare, chiar daca sunt acelasi lucru.
cyan a scris:



Imi mentin opinia ca este vorba despre repartitoare care nu se verifica metrologic si nu de contoare, chiar daca sunt acelasi lucru.


Deci ,pana la urma care este opinia dv,pentru ca pe parcursul discutiei denumiti diferit aparatele de inregistrat consum apa si faceti afirmatii contradictorii
Nu exista un temei legal ptr obligarea proprietarilor sa isi verifice metrologic apometrele!

Dată post: Luni, 9 Mai 2016, 14:23
Nu exista o lege privind obligatia verificarii metrologice a apometrelor din apartamente (denumite de autoritati "repartitoare de costuri" pentru a fi lumea mai ametzita) dar AG poate lua hotararea ca acestea sa fie verificate cel putin la intervalele de timp la care este obligatorie verificarea contoarelor de apa, adica 7 ani pentru AR si 4 ani pentru AC.
Verificarea metrologica a apometrelor la intervalele legale ptr contoare confera siguranta ca acestea functioneza corespunzator.

vs
Nu exista un temei legal ptr obligarea proprietarilor sa isi verifice metrologic apometrele! Chiar daca in adunarea generala se hotaraste impunerea unei perioade de verificare metrologica orice proprietar poate ataca instanta hotararea ag si poate castiga avand in vedere ca hot ag sunt legale atata timp cat sunt bazate pe prevederi legale.

Discutam despre apometre,despre repartitoare sau despre contoare ??
La momentul achizitiei de apometre individuale,acestea sunt insotite de certificat de verificare metrologica pentru anumita perioada de timp,dupa expirarea careia se presupune ca aparatul de inregistrare cum doriti dv sa il denumiti se afla in afara perioadei de verificare tehnica,la fel ca in cazul ITP la vehicule

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea verificarii apometrelor danuca_dana danuca_dana Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa ... (vezi toată discuția)