avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot cere o verificare a apometrelor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot cere o verificare a apometrelor de apartament,fiind administrator !

Buna ziua,
Sunt administrator al unei asociatii de locatari si asi vrea,legal,sa verific apometrele de apartament cu o firma autorizata metrologic.
Cum se poate face acest lucru ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:32, 20 Septembrie 2018
sa inteleg ca cine fura e om cinstit ?
cum se poate explica ca un apartament cu 6 persoane(2nounascuti-gemeni) au un consum de doar 5 mc ?,si asta pe o luna cum e ianuarie anul acesta,cu atat mai mult ca nu avem apa calda si caldura de mai bine de 15 ani...
multumesc pentru un eventual raspuns !
Pana si guvernul a constatat ca daca furi pana in 200 mii esti om cinstit!
Asa ca 5 sau 10 mc de apa in sus mai conteaza?

Verificarea consumului se poate face doar cu ajutorul presedintelui asociatiei in baza legii 230/2007

Articolul 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Cu toate ca apometrul/contorul/repartitorul nu este un element din proprietatea comuna, acesta este singurul temei legal ptr verificarea consumului de apa.
cand nu esti in guvern,si nu ai nici macar apa rece,unde ne simtem ?

Toata consideratia pentru raspunsul dat de catre doamna moderatoare, pe un topic care nu este nici pe departe de fosta sa meserie, insa practia... a inteleso foarte bine!

Consideratii proprii:
Nu am putut sa inteleg cine mama dracului a debitat atatea ineptii si ciudatenii, cum ca apometrele / contoarele de apartament sunt repartitoare de costuri - cu toate ca pot fi denumite si astfel atata timp cat repartizarea costurilor cu AR / AC se fac dupa aceste dispozitive. Poti sa le numesti cum vrei, chiar si contuare, cum fac unii useri, mai putin obisnuiti cu termenii tehnici.

Asadar, aceste dispozitive, in opinia mea, trebuiesc verificate metrologic de firme abilitate, la perioade stabilite prin norme. Ei, fie aceste norme cat de-a dracu sa fie, nu pot diferentia calitatea apei de la Iasi, cu ce-a de la Bucuresti sau din alt oras. La noi, apa este de o calitate f. buna, provine din putzuri de mare adancime din judetul NT (de la munte), vine prin cadere libera pana la IS, dar are o duritate mai mare decat apa obisnuita ( nu ma puneti sa va arat analize chimice, credeti-ma pe cuvant), insa pentru ca orasul este unul foarte mare (cam al doi-lea din tzara), numai alimentarea cu apa din zona Timisesti /NT, nu ajunge, astfel incat, de aprox. 40 de ani, se aduce apa si din raul Prut, dupa ce o filtreaza, o decanteaza, o trateaza cu tot ce nu vreti sa stiti, o combina cu apa de munte si rezulta un koctail numit „apa potabila”.
Asa o fi, insa per total apa tot dura este, astfel spus daca fierbi o oala cu apa, o sa constati mai depuneri de saruri minerale pe peretii vasului in care s-a fiert banala apa... Din acest motiv, oamenii care se respecta cat de cat, adica tzin la viata lor si mai ales a copiilor, isi achizitioneaza tot felul de instalatii si filtre, care sa aduca apa la parametrii apei de izvor...

De ce va spun toate acestea? Va spun ca, mai mult din curiozitate, la o firma autorizata sa poata face verificarea metrologica a apometrelșor (au un laborator dotat cu un stand complex - provenit din Germania, firma se cheama T...), am asistat la demomntarea unui asemenea contuar, sa vedem de ce nu se incadreaza in clasa lui de functionare (B). Ei, paletele turbinei erau de-a dreptul colmatate cu depuneri de saruri minerale ceea ce ingreuna functionare intregului dispozitiv si desigul il scoteau din clasa de functionare acceptata.
In aceste conditii, oamenii de-acolo s-au hotarat sa intervina, sa puna apometrele intr-un circuit inchis prin care circula acid acetic de o anumita concentratie, au facut tot felul de derminari cu privire la timpul prin care acest acid trebuia sa distruga intreaga cantitate de saruri minerale depusa pe turbina. In acest fel, supus din nou verificarii, apometrul s-a incadrat in limitele admise si astfel se putea monta in instalatia proprietarului.

Daca plecam de la intrebarea - este nevoie ca aceste dispozitive - cum vreti domniile voastre sa le denumiti - sa fie verificate metrologic, la anumite perioade de timp?

Raspunsul meu este ca DA, indiferent ce spun anumite organisme (populate cu „specialisti” facuti la apelul de seara). este o chestiune ce tzine de hotararea AG a membrilor.
Daca se gaseste un proprietar care sa conteste in justitie aceasta hotarare, este liber sa o faca, am mai discutat ca acum toata lumea are acces liber la justitie pentru a contesta, pentru a se impotrivi, pentru a fi „pentru contra” - insa acest lucru consuma energii, stres, timp, etc. ceea ce unora chiar le place, insa daca asociatia este pregatita sa raspunda unor astfel de acuzatii, va avea succes chiar si in instanta!

Referitor la ce scrie d-na moderatoare:
Sigilarea se poate face si de catre administrator, daca isi achizitioneaza sigilii de polipropilena cu sistem de blocare prin clips si care se comanda la firme specializate in comercializarea lor care le si inscriptioneaza cu serie, daca se doreste acest lucru.
Comanda presupune achizitionarea unui pachet de peste 100 buc, ceea ce da siguranta ca o persoana singura nu are niciun interes sa-si cumpere asa ceva numai ca sa fure apa.


Asociatia noastra chiar si-a procurat cam 1000 de astfel de sigilii personalizate cu denumirea as. loc., cu numere de la 0001 la 1000. Sunt cu șufa de inox (sa nu mai zica d-na proprietara, ca uite, am facut curat in baie si „din intamplare” am deteriorat sigiliul... Acest sigiliu este indestructibil la o folosire normala, civilizata si daca vrei sa-l distrugi, apoi poti, dar tre sa fie o actiune voluntara, adica chiar vrei sa-l distrugi, desigur in anumite situatii.
Cu aceeasi situatie, am tiparit si un model de proces-verbal de sigilare, il intocmim in doua exemplare - cu gandul ca cel care distruge in vreun fel sigiliul pus pe apometru, poate fi chemat in instanta... Ei, cu aceste masuri luate, nu am mai avut niciun sigiliu deteriorat fara ca „asociatia” sa stie - cu o singura exceptie pe care am descris-o in alt topic si nu vreau sa o mai repet!
Repet sa stie si altii:
Sigilarea metrologica o face fabrica sau firme specializate, iar sigilarea apometrului in instalatie o poate face si femeia de serviciu, daca presedintele ii traseaza o asemena dispozitie. La noi sigilarea si intocmirea procesului verbal de sigilare o are administratorul...

Cu stima,

eu45ani a scris:

sa inteleg ca cine fura e om cinstit ?
cum se poate explica ca un apartament cu 6 persoane(2nounascuti-gemeni) au un consum de doar 5 mc ?,si asta pe o luna cum e ianuarie anul acesta,cu atat mai mult ca nu avem apa calda si caldura de mai bine de 15 ani...
multumesc pentru un eventual raspuns


Conform Legii, la nivelul as. prop., com. executiv poate propune AG a membrilor un Regulament intern privind consumul minim sanitar/pers./luna si atunci raspunsul la intrebarea dvs. va iesi la iveala, mai ales ca exista si legislatie privind consumul sanitar minim/persoana/luna.

Va dau exemplum nostru: niciun proprietar nu poate raporta mai putin de 1 mc AR pe luna, daca acesta a fost prezent o luna intreaga. Desigur sunt si exceptii care de fapt intaresc regula...
Am si un exemplu in care o doamna cam in varsta, incearca sa raporteze in prima luna 0,230 mc, in urmatoarea luna mai adauga la index-ul declarat anterior inca 0,350 mc, astfel ca in trei luni „reuseste” sa raporteze consumul unui amarat de mc...
De fiecare data i-am explicat cum sta treaba cu regulamentul, i-am explicat ce spun normele sanitare, dar cate nu i-am explicat, i-am aratat pretul/mc. Nu o intereseaza, eu atata consum, atata raportez!
Ne-am hotarat ca in urmatoarele zile sa-i verificam apometrul, pentru ca daca chiar nu consuma - treaba dansei ca sta nespalata si nu folosedte WC-ul, acel apometru chiar ca se autoblocheaza. Am intrebato de cand nu a verificat apometrul (este o asociatie de prop. recent preluata de catre mine) si mi-a spus ca nu l-a verificat niciodata timp de 15 ani, iar indexul arata, din cate imi amintesc 0032 mc!!! Asa ceva nu am auzit de cand ma ocup de as. de proprietari !

Asadar, iata inca un argument in favoarea verificarii periodice a apometrelor si introducerea in RI a unui consum minim sanitar.
Daca nu se poate rezova pe aceasta cale, AG a membrilor poate hotari chiar renuntarea la repartizarea consumului de apa prin apometre, trecerea repartizarii in pausal si vedeti la ce concluzie ajungeti. Nu este usor, va trebuie curaj sa faceti acest lucru, este o situatie indreptata impotriva celor care declara corect consumul, chit ca aceasta masura indreapta daca vreti o situatie provocata de o minoritate...

Succes!

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea verificarii apometrelor danuca_dana danuca_dana Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa ... (vezi toată discuția)