avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot cere o verificare a apometrelor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot cere o verificare a apometrelor de apartament,fiind administrator !

Buna ziua,
Sunt administrator al unei asociatii de locatari si asi vrea,legal,sa verific apometrele de apartament cu o firma autorizata metrologic.
Cum se poate face acest lucru ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:32, 20 Septembrie 2018
Acest spinos subiect a fost discutat, întors pe toate părțile, fără a se găsi o soluție. De vină este legiuitorul, care a permis ambiguități în formulări. Nu există o limită impusă în consumul de AC sau AR, nici măcar Adunarea Generală nu o poate impune. Impun un consum minim de 1 mc, locatarul vine în instanță cu dovada că a consumat numai 0,5 mc. Iar noțiunea de contor, apometru, repartitor de costuri...a vorbi, vorbire. Fiecare denumire este interpretată în interesul celui care o manipulează. IM-aș limita la denumirea de APOMETRU, după menirea, destinația lui. ndiferent de denumire, aparatul are la livrare un certificat de garanție. Termenul fiind expirat, necesită o ferificare metrologică. Aceasta poate fi dovedită cu certificatul de verificare metrologică făcută într-un laborator agreat de ISCIR.Pe administrator nu-l interesează citirea corectă, raportarea cunsumurilor, el fiind doar angajat. Este obligația Presedintelui să convoace Comitetul Executiv și să stabilească modul și perioada când se face citirea, regularizarea citirii apometrelor. Locatarul are obligația să dea curs solicitării și să permită accesul pentru citire și verificarea sigiliilor. În caz de refuz, există o Politie Locală, o instanță judecătorească. Locuin într-un codomeniu, trebuie să te conformezi hotărârii Adunării Generale. Indiferent de clasa de precizie, invocată de distribuitor, vor fi diferențe de citire, chiar dacă in instalații nu sunt pierderi. Sunt și cauze reale, începând de la poziăia aparatului și pâna la duritatea apei. Momentul citirii, aproximarea la zecimale, neraportarea de către un locatar, s-ar compensa de la lună la lună dacă nu s-ar fura din instalație. Și metode sunt. Instanța de judecată nu dă curs unui eventual astfel de proces, rămânând în sarcina Asociației.
elga50
Adevărat, corectă atenționarea dvs. Am încercat să mulțumesc în mesaj privat, dar sunt restricționat. Știu că în unele cazuri adevărul supără, dar nu este cazul meu. Sunt adeptul a "adevăratul prieten te atenționează când greșești, te critică, te ceartă ". Mulțumesc:flowersblue:
eu45ani a scris:

asi vrea,legal,sa verific apometrele de apartament cu o firma autorizata metrologic.
Cum se poate face acest lucru ?

Revenind la intrebarea topicului, opinia mea este ca legal nu o puteti face decat in baza unei decizii a comitetului executiv sau a hotararii AG.
Atata timp cat legiuitorul a inteles sa inventeze repartitorul de costuri ca echipament de masurare a consumului in locul "contuarului" care apare ca denumire in legislatia metrologica .
Acum 2 ani am solicitat punctul de vedere al ANRSC cu privire la verificarea metrologica a aparatelor care inregistreaza consumul de apa din apartamente.
Raspunsul este fara echivoc, contuarul identificat de ANRSC drept repartitor de costuri si apometru nu se supune controlului metrologic legal si nu exista prevederi legale care sa oblige proprietarii sa verifice periodic apometrele.
Pentru a acoperi lacunele legislatiei ANRSC mi-a comunicat recomandarea aprobarii in AG a unor reguli privind verificarea metrologica!
Dar cum hotararile AG sunt legale atata timp cat exista temei legal cred ca este un cerc vicios pana la urma. Sa ne invartim in jurul cozii!

La link-ul de mai jos am postat raspunsul primit de la ANRSC (am gresit intr-un mesaj anterior cand am spus ANRE, @elga50 :beer: )

[ link extern ]
:offtopic:
Sa stiti ca nu ma bag la corectura decat atunci cand s-ar putea crea confuzii, altfel, cine nu greseste? Oho-ho, cu cat scrii mai mult cu atat gresesti mai mult, cu cat vorbesti mai mult, cu atat spui mai multe prostii, cu cat muncesti mai mult, cu atat mai multe tampenii poti face.
Totul e sa intelegem, sa ne corectam si sa multumim alui de sus ca e cineva interesat de noi si de faptele noastre cu bunavointa.

@petricadracea
Deblocat. :)
Buna ziua!
@ Cyan Sunteti amabil sa-mi transmiteți raspunsul ANRSC referitor la verificarea metrologica a apometrelor? Link-ul postat de dvs nu reusesc sa-l deschid.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
praetorian, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea verificarii apometrelor danuca_dana danuca_dana Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa ... (vezi toată discuția)