avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,

In noiembrie 2016, a decedat tatal meu, ca si mostenitori este mama mea, fratele meu si eu. In luna ianuarie 2017respectiv in data de 12.01.2017 si 31.01.2017, am primit deja doua citatii pentru dezbaterea succesiunii ,Cererea de dezbatere a succesiunii fiind facuta de catre Primaria orasului in care a avut ultimul domiciliu tatal meu (conform citatiei).
Va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarelor neclaritati pe care le am:

1. Este corecta aceasta procedura de bombardare cu doua citatii intr-o luna; atata timp cat nu am depasit termenul de optiune succesorala conform art. 1103 Cod Civil ?

2. Care este procedura prin care pot solicita sa aleg competenta altui notar public in vederea deschiderii procedurii succesorale, notar care isi desfasoara activitatea in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care si-a avut ultimul domiciliu tatal meu , atata timp cat taxele prestarii acestui servicii sunt achitate de mine si nu de Primaria unde a avut ultimul domiciliu ????

3. Ce obligatii implica ca si termen de finalizare a succesiunii in cazul in care voi autentifica Declaratia mea de acceptare a succesiunii si inregistrarea acesteia in Registrul national notarial de evidenta a optiunilor succesorale (RNNEOS) ???

Mentionez faptul ca acest notar care mi-a transmis Citatiile este foarte bun prieten cu fratele meu.

Cu deosebita stima

Sorin Sofran
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:32, 9 Februarie 2017
Primaria nu emite citatii. Primaria elibereaza Anexa 24 (arata ca un tabel unde sunt cuprinse datele defunctului, mostenitorii, iar pe verso bunurile), care este doar o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale.
Anexele 24 dupa mai multi defuncti sunt trimise de primarii la Camera Notarilor Publici, care le distribuie aleatoriu la birourile notariale din circumscriptie.
Notarul respectiv care primeste un numar de x Anexe 24 are obligatia de a inregistra acele dosare pe rolul biroului si de a cita succesibilii.
Dvs nu sunteti obligat sa dezbateti succesiunea la un anumit birou. Va puteti adresa oricarui birou doriti. Dar, atunci cand o sa solicitati dezbaterea succesiunii la alt birou, acel notar va verifica la Camera Notarilor daca succesiunea s-a mai dezbatut. Si este foarte posibil sa apara dosarul dvs ca fiind inregistrat la alt birou. Iar notarul sesizat al doilea va trebui sa va indrume catre cel unde e inregistrat dosarul.
In aceasta situatie aveti 2 variante:
- ori "ramaneti" la biroul notarial unde a fost distribuita Anexa 24 si daca tot e inregistrata, dezbateti succesiunea acolo
- ori daca tineti neaparat, puteti solicita transferul dosarului catre alt notar. Transferul se face tot prin intermediul Camerei Notarilor si dureaza cam o saptamana pana este aprobat.

Corecta, necorecta, este o procedura pe care o indeplineste Primaria. Vreti sa ii dati curs, bine, nu vreti, iarasi bine.
Dvs puteti dezbate succesiunea si peste 10 ani sau cand doriti dvs. O declaratie de acceptare expresa nici nu va ajuta, nici nu va incurca, nici nu va conditioneaza in vreun fel.
E o declaratie ca ati acceptat succesiunea si atat.
Insa tineti cont ca daca trec mai mult de 2 ani de la data decesului, costurile vor fi ceva mai mari, caci va trebui sa achitati catre stat un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa 24 sau certificat atestare fiscala - pers. fizica ....? monahelenus monahelenus Va rog frumos spuneti-mi ce institutie imi poate elibera in numai baza unui cerfificat de nastere aceste documente din care sa reiasa nr de imobile detinute de ... (vezi toată discuția)
Succesiune andreeapa andreeapa Hristos a Inviat! In urma decesului tatalui meu am inteles ca in termen de 6 luni trebuie sa accept succesiunea. Acest lucru am inteles ca se face printr-o ... (vezi toată discuția)
Citație de la notar. totuși, cine deschide procedura succesorală? AdiPopad AdiPopad Plecând de la ultima fraza a unei citații: \"-in cazul in care nu acceptați moștenirea in termen de un 1 an de la data deschiderii se va prezuma, conform ... (vezi toată discuția)