avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Eu, teava si vecinii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Eu, teava si vecinii

Buna ziua. Sunt nou pe site si am o problema, probabil juritica. Locuiesc la parterul unui bloc vechi ( 1960 ). O teava de apa trece pe dedesubtul unei camere si casa scarii, aproximativ la 1,5 meti adancime fata de podea. Vecinii doresc inlocuirea acestei tevi (1960)! Mentionez ca sunt deacord cu schimbarea unei tevi vechi, dar nu ne putem intelege! Ma pot obliga legal sa accept disconfortul? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 12:00, 13 Februarie 2017
In ce sens nu va puteti intelege? In ce consta disconfortul?
Avand in vedere ca este vorba despre reparatii la partile comune aveti obligatia sa permiteti accesul pentru reparatii. Asta in cazul in care reparatia necesita acces din locuinta dvs.. Daca nu este necesar atunci nu au de ce sa va solicite acordul.
~ Conținut șters la cerere ~

Si noi avem asemenea panarame de blocuri (acelasi proiect), dar nu la adancimea de 1,5m.
AR si AC traverseaza apartamentul printr-un canal (baietii de la CET ii zic canivou, habar nu am daca termenul este corect). Ce este acest canivou? In planseul blocului este prevazut un gol de montaj cu sectiunea de aprx. 30 x 30 cm, Acesta traverseaza perpendicular bucataria pe la mijlocul (aprox. 2,5-3m) acesteia si ajunge la baia de la parter in acel gheu de undele conductele urca vertical spre etajele superioare, alimentand toate baile si bucatariile.

Ei, de obicei acel canal, numit canivou, unii oameni l-au blocat, ca element de protectie impotriva patrunderii unor animalute care de obicei mai circula prin unele subsoluri... Daca asa stau lucrurile, reparatia devine una relativ complicata fiind necesara interventia meseriasilor doar prin spargerea planseului bucatariei, ceea ce nu este totdeauna o mare placere.
In fine, autorul topicului trebuie sa se gandeasca ca inca o asemenea actiune se va repeta doar peste 40-50 de ani.... si trebuie sa accepte interventia, insa trebuie sa conditioneze acest lucru prin aducerea bucatariii la starea initiala, desigur, pe seama as. prop.
Exact. Vecinii doresc sa imparta costul tevii si manopera aferenta. Apoi eu trebuie sa suport sapa, podea, pereti. Iar eu trebuie sa mut tot din camera si sa umplu de pamant. Ei nu! In mare nu pot locui acolo pe durata lucrarii. La un momentdat am fost deacord, dar sa plateasca toate costurile, nu doar teava. Eu nu imi permit celelalte costuri. Ce sa fac? Astup groapa cu pamant pana strang bani de sapa? Nu am pretentii exagerate, dar mi se pare normal ca bunurile distruse sa fie inlocuitw cu altele asemanatoare. Acum 2 ani, s-au schimbat niste tevi in podul blocului. Costul sa ipartit la 10 din 12 apartamente, deoarece nu locuieste nimeni, proprietarii sunt plecati. Deci toti am pus bani pentru cele doua ap. . Acum nu se mai pot face eforturi. Si daca totusi ar plati toata lucrarea, o pot face cand vor ei? Multumesc.

Deci am intuit bine.
Doamna, mergeti la asociatie si discutati cu presedintele. Stabiliti un mod de lucru, bateti in cuie discutia intr-un document - sa fie mai bine.
Realitatea este ca daca reparatia se poate face doar prin apartamentul dvs. nu aveti ce face. Asociatia poate sa va actioneze si in instanta, insa asa cum am spus, daca stabiliti o anumita rezolvare, pai asa sa fie. Regula este ca toate costurile sa fie suportate de catre proprietari - fara dor si poate.
Sigur, dvs. trebuie sa suportati si deranjul - „ca asa-i la tenis”, vorba regretatului Toma Caragiu... Asta-i viata la bloc, pe unde ar vrea lumea sa inlocuiasca tevile, poate pe casa scarilor? Se poate si pe-acolo, dar deranjul ar fi si mai mare...
Cu calm si SUCCES!

Alte discuții în legătură

Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Despagubiri radet VladimirC VladimirC Buna ziua, Prin subsolul blocului unde locuiesc, trec doua conducte magistrale apartinand RADET. Vreau sa va intreb daca pot solicita RADET-ului ( in ... (vezi toată discuția)