avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Eu, teava si vecinii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Eu, teava si vecinii

Buna ziua. Sunt nou pe site si am o problema, probabil juritica. Locuiesc la parterul unui bloc vechi ( 1960 ). O teava de apa trece pe dedesubtul unei camere si casa scarii, aproximativ la 1,5 meti adancime fata de podea. Vecinii doresc inlocuirea acestei tevi (1960)! Mentionez ca sunt deacord cu schimbarea unei tevi vechi, dar nu ne putem intelege! Ma pot obliga legal sa accept disconfortul? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 12:00, 13 Februarie 2017

Pai sa va spun cum este treaba cu aceste subsoluri tehnice:
Exact sub casa scarii,este acest subsol. Are lungimea si latimea casei scarii, iar inaltimea este de aprox. 1,70 m.
In acest subsol intra conductele de AR, AC, termoficare si conductele de evacuare ape uzate + pluvialele, basha.
Pentru a alimenta apartamentele, pe sub fiecare bucatarie pana in baie, din constructie este prevazut un canal cu sectiunea patrata sau usor dreptunghiulara sub forma de U (dimensiuni cam 0,3x0,3x2,5mm) prin care intra conductele de AR, AC, teava de 110 mm de evacuare a WC-ulrilor, eventual o pluviala, tot de 110 mm.
Acest canalut, in literatura de specialitate se numeste canivou. Acest canivou, la inceput, cand se construeste blocul este descoperit, se fac legaturile respective, din baie tevile fiind orientate pe verticala in vederea alimentarii cu utilitati a tuturor apartamentelor de pe aceeasi coloana. Sunt 4 coloane de apartamente, sunt si 4 canivouri.
La fiecare extremitat a subsolului, mai fiinteaza inca doua canivouri, dar mult mai mici prin care sunt pozitionate tevile de colectare a returului sistemului de incalzire.

Acum, ce sa va zic, aceste canale - canivouri, nu raman asa, ci sunt acoperite cu o shapa, apoi un mozaic, se etanseaza toata constructia si gata.
Ei, dupa o perioada de timp, in general 30-40-50 de ani, unele conducte mai cedeaza - in general cele metalice, astfel incat repararea acestora se face de obicei prin decopertarea acelui canivou - din bucataria proprietarului de la parter.
Celelalte aspecte au fost deja discutate, asa ca incerc sa inchei subiectul..
si eu tot intr-o panarama de asta de bloc locuiesc....pluviala imi trece prin balcon: daca ploua torential se aude de parca stau afara :))

Daca pluviala trece prin balcon, sa stiti ca este un caz mai fericit si sa va spun de ce: de obicei " pluvialele" trec prin mijlocul blocului pe'n ca asa este construita terasa, adica cu acumularea apei de plaie spre mijlocul blocului, iar cand se sparge o asemenea conducta, toata apa curge intr-una dintre apartamente - asa cum relata de curand un user.

Desi nu am mai auzit o situatie ca a dvs., adica terasa sa aiba o inclinatie spre exteriorul blocului - probabil ca acelasi lucru se intampla si la vecinii de pe partea cealalta a blocului...

In fine, chestiunea cu zgomotul se poate reduce daca aceste conducte s-ar izola cumva, cu rigips (partea din balcon), in rest, puteti schimba "panarama" de bloc.
Ce pot sa va mai spun, aceste blocuri chiar au fost bine primite la anii respectivi - intrebatii pe primii proprietari.
Insa nu ma mir nici de noile blocuri care se construiesc acum, facute de mantuiala, spoleite sa-ti i-a ochii, desi daca le iei la bani marunti ai sa gasesti ca sunt de slaba calitate.
Ca sa nu "dau" prea tare in noile blocuri, am vazut destule constructii pe pamant, asa-zisele vile... Nu vreau sa ma gandesc cum vor arata dupa un seism mai serios - Doamne fereste!
Mno....acu' nu schimb blocul pt 2-3 inconveniente pe ici pe colo... :)) are multe parti bune, doar ma amuza solutiile tehnice gasite pt utilitati pe vremea aceea. Iar pluviala nu o izolez, ca sa pot sta cu ochii pe ea daca se fisureaza, sa pot actiona inainte sa ma aleg cu o piscina in casa...
Daca as fi in locul doamnei, daca tot imi spargeaua aia casa pt conducta, imi faceam trapa in bucatarie pt acces viitor...bagam si un seif micut sau niste sticle de vin la invechit....asta ca sa gasesc ceva bun in orice necaz si sa imi mai scada tensiunea, sa nu ii strang de gat....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Despagubiri radet VladimirC VladimirC Buna ziua, Prin subsolul blocului unde locuiesc, trec doua conducte magistrale apartinand RADET. Vreau sa va intreb daca pot solicita RADET-ului ( in ... (vezi toată discuția)