Buna ziua. Sotul meu are o datorie foarte veche care a fost pusa in executate. Datoria este angrenata inaintea casatoriei un imprumut cu o persoana fizica. El locuieste in casa mea, aceasta fiind bun propriu. El nu are niciun venit si toate bunurile sunt ale mele. Acum executorul ameninta ca vine in casa pentru a ridica bunurile lui mobile. Nu mai am facturile bunurilor din casa dar am vandut diverse bunuri proprii ( am actele de vanzare) din a caror valorificare am cumparat lucrurile din casa marea lor majoritate chiar inaintea incheierii casniciei...intre timp am facut si o schimbare de regim matrimonial in separatie de bunuri cu inventar si tot. Se poate sa imi sechestreze bunurile? Nu este datoria mea, nu vad de ce sa o platesc eu sau sa mi se ia bunurile din casa, avand in vedere ca sunt cumparate din banii mei...ce pot face? Chitantele bunurilor nu cred ca le tine cineva dupa 2, 3, 5 ani....plus ca.multe din ele sunt tot mostenire, dar fiind mostenitor unic nu s-au trecut in certificat si bunurile din casa. Va multumesc din suflet!!!
Multumesc pentru raspuns. Va dati seama ca nu cred ca cineva pastreaza factura televizoarelor sau frigiderelor. Intrebarea este mi se poate pune sechestru pe bunuri gen tablouri sau electrocasnice mostenite sau cumparate dupa vanzarea unor bunuri imobile mostenite. Va multumesc inca o data.
Potrivit Codului de Procedura Civila, bunurile mobile care nu pot fi supuse executarii silite sunt:
-bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului si familiei sale, precum si obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;
-alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de doua luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
-combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna;
-bunurile declarate neurmaribile prin alte dispozitii legale;
-alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii.
Da. Mentiunile din cod le stiu. Intrebarea este cine ar trebui sa faca dovada ale cui sunt bunurile, ce se intelege prin bunuri de uz casnic strict necesare, daca faptul ca pot dovedi ca banii sunt ai mei in lipsa chitantelor si alte aseemnea. Nu mi se pare normal sa presupui ca bunurile din casa proprietatea cuiva sint ale altcuiva...in cel mai rau caz el se poate folosi de ele dar atat timp cat nu sunt numai in posesia acestuia nu inteleg de ce l-ai considera pe el proproetar