avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Am avut un accident la schi pe o pârtie amenajată. ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Am avut un accident la schi pe o pârtie amenajată. Dețin două asigurări de călătorie și de sănătate, pot recupera cheltuielile de la ambii asigurători sau vor plăti fiecare câte jumătate?

Buna ziua.
Am doua asigurari de calatorie, una aferenta unui card de credit gold si una facuta pe perioada deplasarii in strainatate la schi.
In aceeasi perioada am avut un accident la schi pe o partie amenajata. De aceea a trebuit sa ma internez de urgenta la un spital de stat din tara respectiva (membra UE). La acest spital am suferit o interventie chirurgicala dupa investigatiile necesare (raze x tomografie...) Am contactat ambii asiguratori in termen de 24 ore de la producerea accidentului. Spuneti-mi va rog daca se pot recupera cheltuielile de la ambii asiguratori sau doar jumate-jumate. Nu stiu ce prevede legislatia dar mi se pare normal ca avand doua polite, fiecare asigurator sa plateasca suma integrala.
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 03:52, 28 Aprilie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Le luam pe rand:
1. trebuie sa vedeti daca asigurarea medicala de la cardul gold acopera accidende din cauza practicarii de sporturi recreative, daca nu, atunci plateste doar Allianz (acest lucru se va intampla daca ati declarat ca practicati sporturi de agrement cat sunteti plecat si daca ati platit in plus)
2. fractura: Allianz a incercat marea cu degetul in sensul ca va platea transportul medical in tara unde apoi erati tratat pe cheltuiala Casei de Sanatate (smecherie, nu?
3. faptul ca poate plati 5000 de euro nu are legatura cu faptul ca ii vor plati efectiv, ci cu conditiile contractuale
4. totusi fractura este o urgenta medicala, fiti tare pe pozitii: operatia trebuia facuta cat mai repede posibil
5. ATENTIE: Sunt societati de asigurari care spun ca daca a trecut perioada de valabilitate a asigurarii nu mai sunteti despagubit, chiar daca evenimentul a avut loc in valabilitatea politei!! Alte societati introduc un termen de max 14 zile dupa expirarea politei in care puteti termina tratamentul in strainatate. Vedeti pozitia Allianz in cazul dvs, mai ales ca au sugerat sa veniti in tara!
6. depinde de la societate la societate daca vi se cere traducerea actelor medicale, de ex April nu cere acest lucru daca ele sunt intr-o limba de circulatie internationala sau a unei tari preponderent turistice (Grecia, de exemplu). April chiar trimisese la un moment dat catre Astra o adresa prin care ii certa ca cer traducerea actelor si impiedica accesul la despagubiri al clientilor (le cerea si legalizate!! sic).
7. actele trebuie sa fie in original: facturi, chitante, bonuri, din care sa reiasa intinderea daunei cat si plata lor
Va mulțumesc pentru clarificari. Foarte utile detaliile. Astazi urmeaza sa ma sune cei de la Alianz (Mondial) sa vedem ce detalii mai au nevoie de la mine si cum organizam transportul in tara.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!

1. Important este sa fie cuprins in polita riscul de " sporturi cu grad ridicat de risc, printre care si ski"
2. Cu ei aveti obligatia sa luati legatura in max 24 de ore de la eveniment, sau de indata ce situatia va permite. (deci 24 de ore nu este un termen fix).
3. Avand 2 asigurari (care sa va asigure pt. riscul petrecut - accident la ski, in calitate de practicant, daca va aflati acolo intamplator la un pahar de vin fiert, este alta speta) - atentie este posibil sa ceara proces verbal de la serviciul de ambulanta sau sa ceara lamuriri la administratorul partiei - este normal sa primiti despagubiri egale cu suma asigurata de la ambele societati. Presupun ca platiti prima de asigurare in procent de 1 si nu 1/2, ca sa primiti 1/2 *2 de la cele 2 societati.
4. Cititi cu mare atentie contractele de asigurare. Sunt minutios facute astfel incat sa "scape" de raspundere. Atentie la ce declarati in ceea ce va vor pune sa scrieti - or sa faca acest lucru (mai ales la ce spuneti la telefon casi sunteti inregistrat). Personal mi s-a intamplat cu un accident minor. Numai ca eu am platit interventia si mi-am recuperat banii de la ei (era vb de un tratament de urgenta dentar - deci nu se ridica la speta dv., pt. ca am fost la un cabinet privat cu care ei nu aveau contract);
5. Un lucru e clar - in principiu - ei trebuie sa plateasca factura emisa de spital. Spitalul are obligatia sa va retina (medical) pana la remedierea urgentei medicale a dv. (nu stiu daca e caz de operatii sau alte interventii...). In asigurare de cele mai multe ori este specificat ca sunteti obligat sa continuati tratamentul in tara de indata ce starea de sanatate va permite (caz in care asigurarea este posibil sa iasa din joc).

Tineti-ma la curent cu acest caz!
Sanatate!
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scuze de intarziere,

Intre timp am rezolvat, in sensul ca asigurarile si-au platit fiecare jumatate din parte si am reusit sa fac interventia si transportul in conditii excelente pana la domiciliu. Totalul a fost de 5640 eur si nu a trebuit sa platesc nimic. In concluzie sistemul a functionat impecabil si am fost uimit cum intr-o tara europeana poti sta 7 zile in spital si sa ai o interventie chirurgicala fara nici o chletuiala suplimentara (atentii sau spagi). I-am intrebat pe colegii de salon ca sa fiu sigur ca voi fi tratat cum se cuvine, daca la ei exista un sistem de recompense din partea pacientilor ca recunostinta pentru bunele servicii si mi-au spus ca singurul lucru ce pot sa il fac este sa ii ofer de exemplu doctorului o cina in oras ca intre prieteni, dar in rest in spital nu se dau cadouri de nici o forma.

La un an de zile a trebuit sa scot placa metalica ce mi-a fost montata si acest lucru a decurs excelent in spitalul din Gyula (Ungaria) pentru ca nu am mai avuyt curajul sa merg in Romania. Asta pentru ca nici un doctor din tara nu a putut garanta ca aveau cap la surubelnita pentru suruburile care au fost montate la placa respectiva la genunche.

La fel a fost si in spitalul din Ungaria, in sensul ca nu a fost nevoie de nici o atentie pentru personalul spitalului si pot zice ca dupa cele doua interventii nu am avut nici un efect secundar, iar recuperarea a fost completa.

Asadar in concluzie recomand ca inainte de plecarea din tara sa se faca atat o asigurare privata cat si sa existe cardul european de sanatate pentru a fi protejat in caz de accident si interventie chirugicala si transport inapoi in tara.
O zi buna
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
De regula incearca sa se eschiveze.Sau sa amine cit pot ei mai mult plata.Dar sint nelegale astfel de practici.Comunicati asiguratorului ca in caz de neplata va veti adresa unui avocat si vor trebui sa suporte si costurile legate de judecata.In mod normal spitalul n-ar trebui sa va faca probleme la externare daca actele sint in regula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare plata spitalizare pentru accident in afara muncii dan890 dan890 Buna ziua, Sunt de meserie sofer si am avut acum cateva luni un accident in timpul serviciului in Austria. Am fost spitalizat doua zile intr-o clinica in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , in situatia unui accident in strainatate ( franta) ... Ionescu Theodor Ionescu Theodor Buna ziua , In situatia unui accident in strainatate ( Franta) care implica transportul accidentatului de la Cabinetul Medical Local la un Spital in vederea ... (vezi toată discuția)
Victima unui accident de circulatie produs in irlanda ContSters71247 ContSters71247 Am sa descriu o intamplare reala. In urma cu ceva timp sora mea si-a vizitat o prietena in Irlanda. Intr-o seara au fost la o familie de romani. La plecare ... (vezi toată discuția)