bbn_1982 a scris:
Buna ziua!
Am si eu o intrebare. As vrea sa incep constructia unei case. Pamantul este cumparat pe persoana fizica,
iar materialele as vrea sa le achizitonez pe firma pentru a deduce T.V.A-ul si pentru a-mi micsora profitul.
As vrea sa stiu daca pot face un contract prin care sa specific ca persoana fizica 'aduce" pamantul si suporta cheltuielile
cu manopera constructiei, iar firma suporta cheltuielile cu materiale. La finalizarea constructiei, as vrea sa declar ca la
parterul constructiei va fi sediul firmei, iar la mansarda va fi casa de locuit. De asemenea, vreau sa intabulez constructia
pe persoana fizica. Este legal? Exista astfel de tip de contract?
Buna ziua,
Opinia exprimata de colegul Mihai Grigore este eronata si periculosa in timp.
Societatea comerciala (SC) este o persoana juridica diferita, si juridic si patrimonial, de alte persoane, inclusiv de Persoana Fizica (PF) care a constituit-o si care o detine.
Scopul in care este creata o societate comerciala este acela de a face "profit".
Fapta de a-i produce "pierderi" este reprobabila (eventual chiar si fiscal) si imputabila Administatorului si Managementului SC.
Un "Contract de asociere in participatiune" la care PF vine cu terenul iar SC investeste totul (cheltuieste cu materialele, manopera, etc.) pentru o constructie care va fi pe veci proprietatea privata a PF si pe care SC poate doar sa
"o foloseasca" timp de X ani, este o fapta incorecta managerial care produce "pierderi" SC, deci o fapta care poate fi imputata Administratorului si chiar poate constitui o "evaziune fiscala" prin reducerea profitului.
In aceasta situatie, o decizie corecta ar fi:
- sa construiti
o singura cladire, cu doua functiuni separate:
o zona comerciala si o zona de locuit;
- PF, care detine terenul, printr-un "Contract de comodat" da drept "de folosinta, pe durata existentei cladirii", SC pentru a construi pe teren zona comerciala;
-
PF construieste, din resurse financiare proprii, zona de locuit;
-
SC construieste, din resurse financiare proprii, zona comerciala;
Daca SC se dizolva/lichideaza, Contractul de comodat inceteaza de drept iar zona comerciala din proprietatea SC revine, prin accesiune imobiliara catre PF.
Mi se pare corect si fezabil.
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen MARCOV