avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... pot construi sediu firma si locuinta ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

pot construi sediu firma si locuinta ?

Buna ziua!
Am si eu o intrebare. As vrea sa incep constructia unei case. Pamantul este cumparat pe persoana fizica,
iar materialele as vrea sa le achizitonez pe firma pentru a deduce T.V.A-ul si pentru a-mi micsora profitul.
As vrea sa stiu daca pot face un contract prin care sa specific ca persoana fizica 'aduce" pamantul si suporta cheltuielile
cu manopera constructiei, iar firma suporta cheltuielile cu materiale. La finalizarea constructiei, as vrea sa declar ca la
parterul constructiei va fi sediul firmei, iar la mansarda va fi casa de locuit. De asemenea, vreau sa intabulez constructia
pe persoana fizica. Este legal? Exista astfel de tip de contract?
Cel mai recent răspuns: Sorin Sorin , Consultant credite si finantari 09:07, 18 Noiembrie 2016
Da. Se poate.
Pentru aceasta trebuie sa faceti un CONTRACT DE ASOCIERE IN PARTICIPATIUNE!Persoana fizica vine in asociere cu terenul iar persoana juridica vine in asociere cu viitoarea constructie. In urma asocierii imobilul revine persoanei fizice dar cu obligatia ca pe o perioada de X ani sa ii dea folosinta cu titlu gratuit persoanei juridice.Perfect legal!
SUCCES!
=D>
Aha. Exact asa ma gandeam si eu. Sa dau in folosinta firmei cu titlu gratuit cladirea. Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
bbn_1982 a scris:

Buna ziua!
Am si eu o intrebare. As vrea sa incep constructia unei case. Pamantul este cumparat pe persoana fizica,
iar materialele as vrea sa le achizitonez pe firma pentru a deduce T.V.A-ul si pentru a-mi micsora profitul.
As vrea sa stiu daca pot face un contract prin care sa specific ca persoana fizica 'aduce" pamantul si suporta cheltuielile
cu manopera constructiei, iar firma suporta cheltuielile cu materiale. La finalizarea constructiei, as vrea sa declar ca la
parterul constructiei va fi sediul firmei, iar la mansarda va fi casa de locuit. De asemenea, vreau sa intabulez constructia
pe persoana fizica. Este legal? Exista astfel de tip de contract?

Buna ziua,

Opinia exprimata de colegul Mihai Grigore este eronata si periculosa in timp.

Societatea comerciala (SC) este o persoana juridica diferita, si juridic si patrimonial, de alte persoane, inclusiv de Persoana Fizica (PF) care a constituit-o si care o detine.
Scopul in care este creata o societate comerciala este acela de a face "profit".
Fapta de a-i produce "pierderi" este reprobabila (eventual chiar si fiscal) si imputabila Administatorului si Managementului SC.
Un "Contract de asociere in participatiune" la care PF vine cu terenul iar SC investeste totul (cheltuieste cu materialele, manopera, etc.) pentru o constructie care va fi pe veci proprietatea privata a PF si pe care SC poate doar sa "o foloseasca" timp de X ani, este o fapta incorecta managerial care produce "pierderi" SC, deci o fapta care poate fi imputata Administratorului si chiar poate constitui o "evaziune fiscala" prin reducerea profitului.

In aceasta situatie, o decizie corecta ar fi:
- sa construiti o singura cladire, cu doua functiuni separate: o zona comerciala si o zona de locuit;
- PF, care detine terenul, printr-un "Contract de comodat" da drept "de folosinta, pe durata existentei cladirii", SC pentru a construi pe teren zona comerciala;
- PF construieste, din resurse financiare proprii, zona de locuit;
- SC construieste, din resurse financiare proprii, zona comerciala;

Daca SC se dizolva/lichideaza, Contractul de comodat inceteaza de drept iar zona comerciala din proprietatea SC revine, prin accesiune imobiliara catre PF.

Mi se pare corect si fezabil.

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen MARCOV
As vrea sa mentionez ca persoana fizica "vine" cu terenul, manopera, instalatia de incalzire, proiectul, etc etc.... (cam jumate din investitie), iar SC suporta jumatate din investitie. Ideea este ca cladirea as vrea s-o intabulez pe persoana fizica, pentru ca daca, in viitor, se intampla ceva cu firma de ex. se dizolva, va trebui intocmit proces verbal vanzare - cumpare, notar, o gramada de bani in plus, sau poate intra firma in faliment si atunci s-ar putea indrepta asupra cladirii. De aceea as vrea sa stiu cum e cel mai corect sa procedez? Va multumesc!
As vrea sa mentionez ca persoana fizica "vine" cu terenul, manopera, instalatia de incalzire, proiectul, etc etc.... (cam jumate din investitie), iar SC suporta jumatate din investitie. Ideea este ca cladirea as vrea s-o intabulez pe persoana fizica, pentru ca daca, in viitor, se intampla ceva cu firma de ex. se dizolva, va trebui intocmit proces verbal vanzare - cumpare, notar, o gramada de bani in plus, sau poate intra firma in faliment si atunci s-ar putea indrepta asupra cladirii. De aceea as vrea sa stiu cum e cel mai corect sa procedez? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Asociere in participatiune rocs rocs o pf are in proprietate teren intravilan. Poate o SC sa construiasca o cladire ca sediu firma cu fonduri din SRL dar in beneficiul PF? Este caz de contract de ... (vezi toată discuția)
Cum imi inchiriez terenul meu la firma mea Florina2222 Florina2222 Buna Va rog sa ma ajutati cu o problema pe care o am. Detin un teren proprietate privata, intra-vilan. Pe acest teren vreau: 1. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Asociatia in participatiune antoaneta31 antoaneta31 Sotul meu a semnat un contract de asociere in participatiune cu o persoana fizica ptr 10 ani,obligatiile,profitul si pierderile din contract ii mentiona pe ... (vezi toată discuția)