Buna ziua!
Am mai deschis subiectul asta dar nu am primit raspunsuri care sa ma lamureasca!Am o situatie mai deosebita: am preluat o societate agricola (SRL) care are cifra de afaceri pe anul 2008 in jur de 800.000 ron si este platitor de tva trimestrial.Nu stiu care este baza legala pentru o derogare de genul acesta. Am mai citit ca se poate face derogare daca faci dovada ca nu ai venituri decat trimestrial (nu apare inregistrat nici un venit in balante decat o data la 3 luni). Nu stiu cum sa procedez.Cu fosta contabila nu reusesc sa comunic. As putea sa ma interesez la finante dar nici nu stiu unde si ce sa intreb. La chiseul unde se depune 010?sau?Please help me!N-as vrea sa-i vina vreun control si sa nu aiba perioada fiscala de declarare si plata TVA gresita!
Derogarea este in Codul fiscal, art 156 1 alin 2.
Cu unele exceptii, nu trebuie sa intrebati la finante, ci numai sa cititi si sa cititi si sa cititi codul fiscal.
Citesc tot ce prind doar ca ma refeream la faptul ca nu stiu unde sa ma interesez daca fosta contabila a depus o cerere pentru regim derogatoriu sau pur si simplu nu l-a trecut pe contribuabil de la trimestrial la lunar.
Pana la data de 31.01.2009, trebuia depusa o declaratie pe propria raspundere ca s-a depasit cifra de afaceri si o declaratie de mentiuni 010, prin care treceti la TVA lunar, avand in vedere ca cifra de afaceri in 2008 depaseste 100 000 euro.
Art. 1561. - (1) Perioada fiscală este luna calendaristică.
(2) Prin derogare de la alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor.
Conform normelor metodologice (1) În sensul art. 1561 alin. (1) din Codul fiscal, în orice situaţie, echivalentul în lei al plafonului de 100.000 de euro se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru 31 decembrie al anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal în cursul anului.
(2) În sensul art. 1561 alin. (7) din Codul fiscal, organele fiscale competente pot aproba, la solicitarea justificată a persoanei impozabile, o altă perioadă fiscală, respectiv:
a) semestrul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operaţiuni impozabile numai pe maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru;
b) anul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operaţiuni impozabile numai pe maximum şase luni calendaristice dintr-o perioadă de un an calendaristic.
Ceea ce nu e cazul dvs.
Mergeti la fisa platitorului, la inspectorul de care apartineti si sa vedeti cum este inregistrata societatea in vectorul fiscal si reglementati situatia.
Problema e ca si in anul 2007 avea cifra de afaceri mai mare de 100.000 euro si a ramas la trimestrial.Incerc sa aflu cum a procedat fosta contabila (care nu stia contabilitate mai deloc) si cum de nu i-a venit nici o notificare de la finante ca a depasit plafonul pentru trimestrial. Declaratiile privind cifra de afaceri sunt depuse atat in anul 2008 cat si in anul 2009. Stiu cum se procedeaza in mod normal dar nu stiu unde sa verific situatia.Multumesc
Dupa cum v-am spus. Mergeti la administratia financiare, la inspectorul de la fisa platitorului si verificati vectorul fiscal, apoi faceti modificarile ce se impun.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Nelamurire
juliss
Buna ziua
am si eu o intrebare in legatura cu aflarea cursului de schimb pentru calculul cifrei de afaceri a unei firme.
Eu am o firma infiintata anul ... (vezi toată discuția)
Declaratia 094
dana_coman
Am fost plătitor de TVA luna în anul 2012, cifra de afacere pentru anul 2012 este 160.213,00 lei , ce declarație depun în ianuarie 2013, dec. 010, ... (vezi toată discuția)