avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit DEDECTIBILITATE CH.MASA SERVITA PENTRU SALARIATI
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

DEDECTIBILITATE CH.MASA SERVITA PENTRU SALARIATI

Avem o firma de prestari servicii care necesita deplasarea la locul beneficiarului pentru prestarea de servicii,in speta dintr-un judet in altul.O clauza prevazuta in contractul de munca prevede ca nu se scorda indemnizatie de deplasare insa se asigura cazarea si masa!Ce fac cu facturile de la restaurant unde s-a incheiat contract si s-a emis factura?Sunt deductibile?Deductibile limitat?Suma este de 12-13 lei/zi /muncitor!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 11:39, 11 Septembrie 2009
Chiar daca sunt trecute in contractul de munca asta nu inseamna ca nu trebuie apoi repectate prevederile CF.
Ar mai fi posibilitatea sa le includeti in veniturile salariale, sa le impozitati iar apoi sa le considerati ca platite in natura (prin masa respectiva).
Imi sustin parerea de mai sus (din prima postare) sa le considerati deductibile in limita diurnei, de 2.5 ori nivelul de la institutiile publice.
Iar daca ar fi considerate protocol, si acestea au o deductibilitate limitata.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
t.simona, utilizator
Eu le-as include la protocol.B-)
bluelagoon a scris:

Eu le-as include la protocol.B-)

Si eu, dar numai daca ar fi suplimentare diurnei (daca s-ar plati si diurna si astfel de cheltuieli).
Diurna este acordata pt masa celor aflati in interes de servici, dar nu este nevoie sa fie justificata prin documente. Aici, zic eu, este cazul in care tocmai continutul acestei diurne este justificat de documente.
maramik a scris:

Avem o firma de prestari servicii care necesita deplasarea la locul beneficiarului pentru prestarea de servicii,in speta dintr-un judet in altul.O clauza prevazuta in contractul de munca prevede ca nu se scorda indemnizatie de deplasare insa se asigura cazarea si masa!Ce fac cu facturile de la restaurant unde s-a incheiat contract si s-a emis factura?Sunt deductibile?Deductibile limitat?Suma este de 12-13 lei/zi /muncitor!

Avand in vedere ca exista acest contract care stipuleaza ca masa inlocuieste indemnizatia de deplasare putem considera factura emisa de restaurant in contul 625 - Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari (unde se inregistreaza si diurna).La acesta se anexeaza un calcul din care sa reiasa cati salariati au mancat, cat a revenit fiecaruia pe zi (cu tabel nominal justificat prin pontaj) si daca se depaseste sau nu 2,5 ori diurna din sistemul bugetar (13 lei/zi).

In cazul prezentat mai sus intreaga suma e deductibila; aveti grija, insa, sa aveti justificarea cheltuielii prin calculul prezentat mai sus. Numai asa puteti sa introduceti factura in contul 625.
Restaurantul este obligat conform contractului sa prezinte tabele zilnice nominale cu persoanele care au luat masa i cu valoarea mesei servite /persoana.Avem anexate facturilor tabelele zilnice de servire a mesei.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deplasare danabobo danabobo Am urmatoarea situatie:firma organizeaza o intalnire a tuturor angajatilor din tara(are mai multe puncte).In acest scop are pe firma factura de cazare si masa ... (vezi toată discuția)
Diurna si cheltuieli de deplasare externa adr30 adr30 Buna ziua, Va rog sa ma lamureasca cineva in privinta diurnei externe, mai exact in ce priveste deductibilitatea acesteia. Problema pe care o am este ... (vezi toată discuția)
Este hrana acordata angajatilor deductibila pentru firma? CameliaNovac CameliaNovac Cum este privit din punct de vedere fiscal avantajul in natura, hrana, acordata angajatilor? Adica, am salariati care primesc tichete de masa si organizez si ... (vezi toată discuția)