Buna ziua.
Va multumesc pt raspunsurile d-voastra si vreau sa va mai intreb daca exista o directiva sau o recomandare Uniunii Europene prin care Asiguratorii din Romania sunt obligati la plata tuturor daunelor,materiale si morale,(evident dupa o sentintza definitiva ) si nu in solidar cu cel vinovat . In cazul meu vinovatul de producerea evenimentului rutier este din rep . Moldova iar o prima sentintza va reamintesc suna cam asa:....obliga Asiguratorul A din Moldova ,prin asiguratorul B din Romania (corespondent pe teritoriul Romaniei) la plate de daune....etc. Doar Asiguratorul roman s-a prezentat pana acum la termene si tot o trage cu plata in solidar cu cel vinovat. nu cred ca exista nici o sansa ca basarabeanul sa-mi plateasca vreodata vreo ...rubla amarata(leu mold. :) )....
Exisata vreo lege a UE in leg cu problema asta?
Va multumesc si va salut!
Toate bune la toata lumea ce umbla prin tribunale !
Instanta se pronunta in concret la plata daunelor, iar in situatia in care va specifica obligatia solidara, avetiposibilitatea de a recupera intreaga suma de la asigurator, urmand ca acesta sa se indrepte impotriva asiguratului.
Reprezentanta de despagubiri este imputernicita sa instrumenteze daunele in numele si in contul asiguratorului RCA.
Despagubirile se stabilesc pe baza de conventie sau prin hotarare judecatoreasca(cum va fi in cazul dv.)
Asiguratorul se subroga in drepturile asiguratului,in temeiul contractului de asigurare de raspundere civila.
Prin hotararea judecatoreasca asiguratorul acorda despagubiri fara a fi necesara incuviintarea asiguratului,in baza hotararii judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila si investita cu formula executorie.