avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum dobandesc proprietatea unui teren aflat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum dobandesc proprietatea unui teren aflat in folosinta?

Buna ziua!

Cum m-ati sfatui sa procedez?

BF (in calitate de mostenitor al sotilor CC si Ctin) dobandeste in urma unui act de partaj voluntar dreptul de folosinta al unui imobil. Terenul pe care se afla imobilul a fost trecut in proprietatea statului in baza art. 47 alin 2 din legea 4/1973 si urmeaza regimul juridic prevazut de legea 18/1991.

In acest sens, am depus cerere la Primarie cu toate actele, inclusiv decizia de preluare in vederea eliberarii titlului. Pana aici nu sunt probleme.

In curte sunt 160mp conform planului si ultimelor masuratori. Initial lotul a fost de 184mp. De la primarie mi-au spus ca ei ne dau act pt cei 92mp trecuti in decizia de preluare iar pt diferenta sa mergem pe uzucapiune in instanta.

Imobilul cu terenul de 184mp a fost cumparat in 1942 in cota indiviza de sotii PE si PGh. In 1976 sotul Pgh a decedat iar sotia supravietuitoare cu ocazia deschiderii succesiunii a mostenit dreptul de proprietate asupra imobilului integral si dreptul de folosinta asupra terenului in cota indiviza pe durata existentei imobilului.

Sotia PE a vandut imobilul si dreptul de folosinta lui DM in 1980 si care la randul sau a vandut sotilor CC si Ctin in 1982.

Sotii CC au decedat insa au locuit acolo inca din 1982 de cand au cumparat impreuna cu familia, inclusiv mostenitorul BF care inca locuieste.

De unde, ma sfatuiti, sa incep cautarile? Credeti ca merita acest proces? cat ar dura? Ce se intampla daca dupa obtinerea titlului de proprietate asupra celor 92mp vand, noul proprietar cum ar putea sa intre in proprietatea diferentei de teren care este disponibila - fara cadastru sau intabulare?
#-o
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 11:14, 14 Februarie 2017
terenul trecut in titlul de proprietate nu se poate vinde. Intai trebuie sa il intabulati in cartea funciara , apoi sa il puteti vinde. Titlul de proprietate va confera doar dreptul de folosinta.
Singurul document care atesta proprietatea este cartea funciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea ... Spicul Spicul Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea dar nu s-a facut inca partaj ? cea care vinde a dobandit terenul impreuna cu sotul care a ... (vezi toată discuția)
Schimbare in cvc a statutului terenului aferenr unui apartament Iag Iag Iag Iag Se da urmatoarea speta: Se vinde un apartament cumparat in 1974 de la ICRAL, luat in rate de la CEC. Exista dovada achitarii platii si declaratie de la CEC. ... (vezi toată discuția)
Actul juridic iti dovedeste proprietatea sau se poate si fara? ca altora nu le pasa de el claudia_koteles claudia_koteles Buna la toti utilizatorii, -cine stie raspunsul la problema ca instanta.... :(( - daca am cumparat in 1982 prin act autentificat o casa cu nr. x si teren ... (vezi toată discuția)