avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua,
In ce conditii angajatul poate fi obligat sa presteze ore suplimentare?Angajatorul a inclus in contract un paragraf prin care salariatul declara ca este de acord sa desfasoare activitatea si in zilele de sarbatoare legale si,dupa caz,sa presteze ore suplimentare la solicitarea angajatorului.
Mentionez ca este vorba de o activitate de call-center iar orele suplimentare nu sunt o exceptie ci o regula,ajungandu-se uneori la un program de lucru 10-23 cu o ora pauza de pranz,timp de 4 zile din 5,deci nu se pot invoca situatiile speciale.Aceasta situatie apare in fiecare saptamana ,de la inceputul acestui an.Mai precizez ca aceste ore suplimentare,in cazul in care angajatul are resursele necesare pentru a le efectua :angry:,sunt platite in mod regulamentar.Refuzul de a efectua ore suplimentare poate fi un motiv de represalii/concediere?Daca da,ce mijloace de aparare poate avea salariatul?
Va multumesc pentru atentie si pentru opiniile dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 14 Februarie 2017
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. (art.120 alin.2 C.mun.)

Refuzul de a efectua ore suplimentare poate constitui un motiv de presiuni/sicane din partea angajatorului pentru a va da demisia, dar si un motiv "nelegal" de concediere.

. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
In cazul de fata forta majora iese din discutie si se poate demonstra cu graficele saptamanale de lucru pe care le primim.Nu intentionez sa sesisez ITM-ul (desi ar mai fi aspecte indoielnice,precum faptul ca fluturasii de salariu se elibereaza doar la cerere sau nerespectarea pauzelor la 2 ore pentru munca prestata exclusiv la calculator).Incep doar sa-mi construiesc o aparare pentru cazul in care mi-ar fi necesara,orice sugestii venite de la profesionisti in domeniu imi sunt de mare ajutor,asadar...multumesc anticipat tuturor.
1. Angajatorul nu are obligatia legala sa va inmaneze fluturasul de salariu care sa continea toate informatiile cu privire la dreptul salarial calculat si cuvenit penru luna respectiva.

Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

2. Pauza legala pentru munca la calculator
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintare angajator tintadanut tintadanut Buna seara! Pot fi dat afara daca nu doresc sa efectuez oresuplimentare? Mentionez ca sunt obligat sa efectuez aceste ore prin chemat de acasa nu in condita ... (vezi toată discuția)
Putem fi obligati sa lucram ore suplimentare deliagiurgiuman deliagiurgiuman lucrez la o firma de confecti contractul de munca este de 8ore/zi ,ni se cere sa lucram suplimentar eu lucrez aproape in fiecare zi 10 ore mi sa cerut mai mult ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Alina9191 Alina9191 Buna. Din cauza zilei de 1 mai care a fost libera, am ramas putin in urma cu productia si este mai mult de lucru. Ne-a chemat sa lucram doua sambete cam fortat ... (vezi toată discuția)