Dupa un an de la divort, fostul sot,cu care impart inca aceias locuinta,a decis sa deschida actiune de partaj.
In conditiile in care am fost casatoriti timp de 34 de ani,eu am fost casnica(cu doi copii de crescut) singurul aducator de venit in casa era fostul sot care a si intentat divortul acum un an.
As vrea sa stiu cam la ce sa ma astept, in cel mai rau caz ,nu am nici pensie , nici alte posibilitati materiale de a ma intretine.
Cam ce cota parte mi s-ar cuvenii din actuala locuinta(un apartament cu 3 camere).
Legea instituie o prezumtie privind participatia egala a fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune (50%-50%). Daca fostul sot solicita sa se constate faptul ca are o alta cota de participare la dobandirea bunurilor comune, in favoarea dvs. sta faptul ca ati crescut doi copii. In practica instantelor in mod constant s-a retinut ca la calcularea cotei de participatie a sotilor se tine cont de munca prestata de sotia casnica si care a avut in fapt grija de cresterea si educarea copiilor.
Drept urmare, nu cred ca ar trebui ca fostul sot sa primeasca o cota din apartament mult mai mare decat a dvs. Depinde foarte mult si ce venituri constante a avut fostul sot pe parcursul casniciei.
Fostul sot a fost salariat in cadrul unei intreprinderi ,frezor lacatus mecanic,inca dinainte de casatorie, iar de aproximativ 10 ani, lucreaza ca intreprinzator privat ,P.F.I.
Incercati sa va orientati spre o intelegere cu el, e dificil un partaj, costa mult si obtineti mai putin decat o locuinta, cel mai probabil.
Incercati sa contactati un mediator sau un avocat si sa faceti un partaj amiabil care sa nu presupuna expertize costisitoare.
Pe de alta parte, daca nu aveti nicio alta varianta unde sa locuiti, ar trebui sa vedeti daca acest partaj prin instanta nu e o solutie.
Daca ar fi existat posibilitatea partajarii amiabile,nu mai discutam despre partajul prin instanta, evident.
Dar ,din punctul lui de vedere , partaj amiabil, inseamna sa imi revina mie 25 % din valoarea locuintei.
Daca aveati bani sa va razboiti, poate nici nu era nevoie sa reconsiderati. Mergeti si discutati cu un avocat sa verificati ce sanse aveti de mai mult. Daca ati obtine in instanta 30% fata de 25%, cu procese de 3 ani si cheltuieli de judecata de 10%, care varianta ar fi mai economica? Ganditi-va ca in partaj nu prea castiga partile cheltuieli de judecata, ele se cam compenseaza, asadar cheltuiala din dosar e cheltuiala si nu neaparat investitie.
Nu stiu care e valoarea imobilului, insa e de luat in calcul serios faptul ca un proces castigat poate aduce mai putine beneficii decat o intelegere pierduta. Realmente am vazut justitiabili renuntand la dosar in ultimele termene din cauza ca prevazutul castig din instanta era o mare pierdere.
Din valoarea imobilului un procent variabil e doar taxa de timbru. La asta adaugati avocat, expertize, apel, iar avocat si expertize, 3 ani de nervi si vedeti ce iese. Munca in gospodarie si in cresterea copiilor conteaza, dar nu va faceti iluzii ca e dovedibila (in lipsa unei alte expertize) si ca ajungeti la 50% cu ea. Nu spun nici ca nu se poate, trebuie analizat cu grija situatia dv. concreta, reala.
Apoi incercati partea amiabila cu avocat, cu mediator, cu nasii de cununie, nu stiu, dar NU DISCUTII SINGURI in contradictoriu, astea nu ajuta niciodata, se pierd in cercul vicios al vechilor certuri, nu au sanse din start.
Faceti calcule concrete si decideti in cunostinta de cauza, important e sa luati decizia informata.
Partaj
emma25
buna ziua,in urma unui divort urmeaza sa se faca partajul pe cale amiabila,stiu ca legal se imparte totul 50-50. una din parti a ales sa plece cu autoturismul ... (vezi toată discuția)