avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacarea Partilor - materia furt art.228
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacarea Partilor - materia furt art.228

Buna ,
Am o mare nedumerie si as dori sa ma edific prin amabilitatea Dumeavoastra cei care sunteti specialisti in drept penal.

Fapta savarsita in mai 2011
Camera preliminara dispune inceperea judecatii la 1.03.2016
Primul termen pe fond 12.04.2016
Urmeaza citirea actului de sesizare a instantei si recunoasterea faptei de catre inculpat
Se da termen pentru achitarea prejudiciului apoi pentru impacare inca un termen
Prejudiciul nu s-a putut achita deoarece era exagerat si prin urmare nici impacarea nu s-a produs iar instanta s-a pronuntat cu o pedeapsa si a dispus amanarea aplicari acesteia si in privinta prejudiciului la considerat aberant si la micsorat considerabil .

Intrebarea este de ce totusi judecatorul desi era depasit momentul citiri actului de sesizare al instantei a dat termen pentru impacare in conditiile in care institutia impacarii isi produce efecte doar daca este instaurata pana la acel moment procesual respectiv citirea actului de sesizare a instantei ?

In conditiile prezentate mai sus se poate face impacare in cadrul apelului , deoarece hotararea instantei de fond nu este definitiva fiind atacata in apel?

Daca impacarea ar fi posibila cu partea vatamata in acest stadiu procesual ar produce efectul de inlaturare al raspunderi penale ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
nicolaehaj, utilizator
Nu se mai poate face in apel, impăcarea produce efecte numai dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
De ce totusi Judecatorul pe fond dupa citirea actului de sesizare a dat termen de impacare?

Nu cunostea art.159 alin.3 ?
A gresit ?
A fost indulgent ?
Sau a coroborat vechiul cod penal ca lege mai favorabila deoarece in vechea reglementare cuprinsă în art. 132 alin. 2 din Codul penal din 1969, împăcarea părţilor producea efecte dacă intervenea până la rămânerea definitivă a hotărârii fapta fiind savarsita inaintea intrari in vigoare a noului cod penal respectiv 1.02.2014?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
nicolaehaj, utilizator
Apreciati dvs de ce, dipozitiile legale sunt imperative nu lasa loc de interpretare.
Foarte adevarat de asta e o nedumerire si pentru mine :D
Eu as aprecia ca a coroborat vechiul cod penal ca lege mai favorabila deoarece in vechea reglementare cuprinsă în art. 132 alin. 2 din Codul penal din 1969, împăcarea părţilor producea efecte dacă intervenea până la rămânerea definitivă a hotărârii iar fapta fiind savarsita inaintea intrari in vigoare a noului cod penal respectiv 1.02.2014 as zice ca beneficiaza de aceasta prevedere .
Ce parere aveti ?

Alte discuții în legătură

Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Impacare pt fapta de furt in apel pauldorin87 pauldorin87 instanta de fond condamna un inculpat pt furt, acesta face recurs si intre timp se impaca.se pot impaca in acest stadiu??? (vezi toată discuția)
Inselaciune, impacare cu partea vatamata MuscaluCatalin MuscaluCatalin Sunt inculpat intrun dosar de inselaciune cu nr...............,si ma judec cu el de aproximativ 1 an de zile(in conformitate cu art.344 al.2 din legea ... (vezi toată discuția)