avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacarea Partilor - materia furt art.228
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacarea Partilor - materia furt art.228

Buna ,
Am o mare nedumerie si as dori sa ma edific prin amabilitatea Dumeavoastra cei care sunteti specialisti in drept penal.

Fapta savarsita in mai 2011
Camera preliminara dispune inceperea judecatii la 1.03.2016
Primul termen pe fond 12.04.2016
Urmeaza citirea actului de sesizare a instantei si recunoasterea faptei de catre inculpat
Se da termen pentru achitarea prejudiciului apoi pentru impacare inca un termen
Prejudiciul nu s-a putut achita deoarece era exagerat si prin urmare nici impacarea nu s-a produs iar instanta s-a pronuntat cu o pedeapsa si a dispus amanarea aplicari acesteia si in privinta prejudiciului la considerat aberant si la micsorat considerabil .

Intrebarea este de ce totusi judecatorul desi era depasit momentul citiri actului de sesizare al instantei a dat termen pentru impacare in conditiile in care institutia impacarii isi produce efecte doar daca este instaurata pana la acel moment procesual respectiv citirea actului de sesizare a instantei ?

In conditiile prezentate mai sus se poate face impacare in cadrul apelului , deoarece hotararea instantei de fond nu este definitiva fiind atacata in apel?

Daca impacarea ar fi posibila cu partea vatamata in acest stadiu procesual ar produce efectul de inlaturare al raspunderi penale ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
nicolaehaj, utilizator
Prin combinarea dispoziţiilor mai favorabile din legile succesive se creează o altă lege (lex tertia), e greu de crezut ca la ora actuala un judecator nu cunoaste Decizia CCR nr. 265/06.05.2014 publicată în M.Of. nr. 372/20.05.2014 potrivit căreia dispozitiile art. 5 Cod Penal sunt constitutionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea și aplicarea legii penale mai favorabile.
In concluzie chiar daca era realizabila impacarea in conditiile date de instanta de fond era contestata in apel de catre parchet daca aceasta isi producea efectul de inlaturare al raspunderi penale .
Deci judecatorul a gresit fiind indulgent :D

Pe de alta parte institutia impacari poate fi realizata si dupa citirea actului de sesizare al instantei insa cu efecte doar in sensul unor circumstante atenuante indreptate inspre minimul de pedeapsa asta reiese si din Decizia CCR 397 din 15.06.2016.

Cu alte cuvinte in respectiva speta apelul poate fi exercitat fiind un drept in cauza insa nu isi are nici un rost in conditiile in care instanta de fond s-a pronuntat pe minimul de pedeapsa caruia ia si amanat aplicarea cu respectarea prevederilor legale iar in legatura cu prejudiciul si in acest sens instanta a stabilit o valoare substantial mai mica , foarte apropiat de valoarea reala .
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
nicolaehaj, utilizator
Deci judecatorul a gresit fiind indulgent

Puteti spune si asa, daca vreti sa fiti draguta.
In rest, apreciati corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Impacare pt fapta de furt in apel pauldorin87 pauldorin87 instanta de fond condamna un inculpat pt furt, acesta face recurs si intre timp se impaca.se pot impaca in acest stadiu??? (vezi toată discuția)
Inselaciune, impacare cu partea vatamata MuscaluCatalin MuscaluCatalin Sunt inculpat intrun dosar de inselaciune cu nr...............,si ma judec cu el de aproximativ 1 an de zile(in conformitate cu art.344 al.2 din legea ... (vezi toată discuția)