avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Competenta Anpc
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Competenta Anpc

Buna ziua,
Proprietarii de apartamente din 2 scari de bloc avem incheiat un contract incheiat cu o societate comerciala pentru citirea repartitoarelor de caldura. Conform Ordinului ANRSC 343/2010,art.5 (2) aceasta societate avea obligatia sa realizeze control trimestrial si anual a corespondentei datelor inregistrate de repartitoarele de apartament cu cele citite de catre acestia, citire pe care o realizeaza din fata imobilului.Avand in vedere ca acestia nu si)au indeplinit aceasta obligatie, a determinat calcularea "suprafetei echivalente termic factor de incalzire"eronat )spre ex. Fata de 2007 cand s-au montat repartitoarele si s)a realizat verificarea de catre aceasta societate S)AU MONTAT ALTE CALORIFERE CU DIMENSIUNI MAI MARI SAU IN CAMERE IN CARE NU ERAU MONTATE ANTERIOR,fapt care a determinat supraincarcarea facturii celorlalti pe principiul "cine consuma cel mai mult plateste cele mai mari pierderi de caldura" spre ex. eu am coeficient 23, iar un vecin "destept" 5!!!!!!!.Avand in vedere cele mentionate mai sus va rog sa MA ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari:
-SE POATE ADRESA O PLANGERE CATRE ANPC IMPOTRIVA ACESTUI PRESTATOR DE SERVICII?CE ACT NORMATIV MENTIONEAZA ACEASTA SITUATIE-ANPC-prestator de servicii?
-SE POATE ADRESA O PLANGERE LA PARCHET?CARE ESTE INFRACTIUNEA DE CARE AR PUTEA FI ACUZATI REPREZENTANTII SICIETATII PENTRU NEINDEPLINIREA ACESTEI OBLIGATII, FAPT CARE A DETERMINAT PRODUCEREA CONTINUA A UNOR PAGUBE MATERIALE PE PARCURSUL A 10 ANI?

Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:17, 18 Februarie 2017
1.Nu avem cunostinta de existenta unei asemenea hotarari.In momentul in care noul Presedinte a preluat aceasta functie,iulie2016, nu s-a predat si arhiva,s-a dat "disparuta,de negasit".
2.consumul de caldura se plateste catre asociatie,pe baza calculelor realizate de aceasta firma care citeste repartitoarele -tocmai asta e problema, datorita indolentei lor am achitat timp de 10 ani mai mult!
3.Aceasta furnizeaza datele de consum atat consumatorilor (proprietarii de imobile) cat si asociatiei.
4.In contract se mentioneaza obligatia beneficiarului "sa asigure accesul persoanelor imputernicite de FURNIZORUL-PRESTATOR pentru citirea indexului repartitoarelor la data stabilita",obligatie pe care ei nu au mai respectat-o, citind indexul ,prin unde radio-la distanta,fara a avea un contract in acest sens.
5.contractul este semnat in 26.09.2007, Ordinul ANSPC este din 2010
6.Repartizarea se face in functie numarul de coloane care trec prin apartament.
Trebuie sa existe un contract incheiat intre asociatie si firma respectiva, altfel in ce baza introduce asociatia in lista de plata consumurile comunicate de firma?

In contractul incheiat intre proprietari si firma se precizeaza catre cine comunica firma consumul citit si faptul ca asociatia va centraliza si repartiza consumurile tuturor proprietarilor in lista de plata?

Solicitati presedintelui asociatiei sa va puna la dispozitie contractul dintre asociatie si firma iar daca spune ca nu are asa ceva sau nu stie de existenta unui astfel de contract, sa il solicite firmei.
Este imposibil sa nu existe contract intre AP si firma pentru ca nu ar exista temei legal ptr repartizarea consumurilor de caldura in listele de plata.

Pe de alta parte contractele au un termen.

In contractul din 2007 nu este precizat un termen de valabilitate si/sau o clauza de prelungire?

Pentru ca daca nu exista clauza de prelungire automata inseamna ca contractul nu mai este valabil!

Cum contractul a fost incheiat in 2007 este logic sa nu cuprinda referinte la ordinul ANRSC din 2010, iar daca contractul nu a fost reinnoit sau modificat timp de 10 ani se iau in considerare obligatiile partilor de la data incheierii lui.

4. Era vorba despre obligatiile prestatorului si nu ale beneficiarului.

Prestatorul era obligat in contractul din 2007 sa faca verificării anuale a repartitoarelor de costuri?

Pentru ca in cazul in care proprietarul isi schimba caloriferul trebuia sa desigilize echipamentul care inregistreaza consumul si sa anunte prestatorul pentru resigilare.

In 10 ani asociatia nu a facut nicio verificare a sigilarii repartitoarelor si contoarelor de apa?

Functie de obligatiile din contractul incheiat intre prestator si proprietar si cel dintre prestator si asociatie puteti trage concluzia cine nu si-a indeplinit obligatiile (prestatorul sau asociatia) si apoi sa va indreptati impotriva celui vinovat ptr recuperarea prejudiciului pe cale amiabila sau civila.

Dar cel mai probabil veti ajunge in instanta ptr ca nu vad ca asociatia sau prestatorul sa isi asume vina. Iar pretentiile nu le puteti avea decat ptr ultimii 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata incalzire Maiana12 Maiana12 La blocul in care locuiesc, acum 2 ani s-au montat repartitoare de caldura. Dupa un an, asociatia de proprietari a renuntat la contractul cu firma care a ... (vezi toată discuția)
Citire repartitoare Roger25 Roger25 Buna ziua, Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)
Abuz din partea administratorului de bloc razvan0606 razvan0606 Buna ziua, Am apartamentu inchis in termopan si izolat termic, am contoare de apa si caldura, nu am pt gaze, si cu toate astea sunt obligat pe perioada ... (vezi toată discuția)