avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune si furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune si furt

In vara lui 2016 am dat masina unei cunostinte sa o duca mai departe la reparat. In cateva etape am schimbat bateria, uleiul, anvelopele etc, asta sub supravegherea mea. Cum calculatorul mi-a dat in continuare diverse erori, cunostinta m-a anuntat ca ideal ar fi sa schimb calculatorul. Asa ca intr-o zi, pe fuga, mi-a cerut cartea masinii si bani pentru achizitionarea si montarea altui calculator. Eu in naivitatea mea le-am dat pe ambele. Din acel moment nu am mai vazut nici cunostinta, nici masina.
Am facut reclamatie la politie, l-a gasit politia si l-a invitat la sectie. Bineinteles ca nu s-a dus nici pana acum. El i-a spus celui care se ocupa de caz ca eu l-am rugat sa o vanda pentru mine, fara forme legale.
Masina nu e inmatriculata pe numele meu, insa am contractul de vanzare cumparare si e inregistrata la fisc pe numele meu.
Cum credeti ca se va solutiona povestea asta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
MaDaAlina, utilizator
Cel mai recent răspuns: MaDaAlina , utilizator 14:01, 1 Martie 2017
Dar dacă scopul nu era nici pe departe înstrăinarea masinii, nu cred că e doar abuz de incredere. Că nu a luat-o să dea ture prin oras si mi-a inapoiat-o nereparată. Masina aia e vândută desi nu era a lui si fără acordul meu. Si fără a avea notiuni juridice, si incercand să nu fiu subiectivă, tot nu imi sună doar a abuz de încredere (decât dacă as fi avocatul inculpatului :) ).
Unde mai pui că realist vorbind, dacă i-a mers odată, sigur mai gaseste doi-trei naivi ca mine si asta nu e deloc de dorit.
Si până una-alta, vorbim de o mașină, nu de o roată de rezervă.
Masina aia e vândută desi nu era a lui si fără acordul meu. Si fără a avea notiuni juridice, si incercand să nu fiu subiectivă, tot nu imi sună doar a abuz de încredere (decât dacă as fi avocatul inculpatului ).


ART. 238 c.p.
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
In cazul infractiunii de abuz de incredere, elementul material consta in una dintre urmatoarele actiuni sau inactiuni: 1.insusirea pe nedrept a bunului mobil incredintat intr-un anumit scop(v-am explicat mai inainte in ce consta), 2.dispunerea pe nedrept de bunul mobil incredintat intr-un anumit scop, care se poate realiza prin incheierea de acte juridice de dispozitie fara drept, spre exemplu, vanzarea bunului, 3. folosirea pe nedrept a bunului incredintat intr-un anumit scop si 4.refuzul abuziv de a restitui bunul mobil incredintat intr-un anumit scop.
Realizarea oricărei modalități a elementului material va conduce la consumarea infracțiunii.
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Dosarul a plecat catre parchet. Însă dupa spusele poliției ancheta penala îsi va urma cursul, insa nu am sanse să recuperez masina sau prejudiciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)
Cine nu plateste la restaurant?? muntean t.i. muntean t.i. Merge un grup de prieteni la restaurant si consuma de 650 lei. Pleaca si nu platesc. Sunt identificati cu camera de supraveghere si ei ... (vezi toată discuția)
Incadrare juridica infractiuni creedy creedy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la incadrarea juridica a urmatoarelor fapte: Salariatul unei societati comerciale a fost trimis ... (vezi toată discuția)