avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... lucrez in mediu cu radiatii ionizante
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

lucrez in mediu cu radiatii ionizante

Sunt asistent medical si lucrez in bloc operator ortopedie unde se foloseste aparat Rongen zilnic in timpul programului .

Activitatea mea se desfasoara in camera unde se fac expuneri cu aparatul

Mentionez ca avem dozimetre de la CNCAN ,care monitorizeaza dozele de radiatii pentru persoanele care lucreaza in acest loc

Sporul pentru activitate in mediu cu radiatii este de 7%

Stie cineva :

-in ce categorie ( I-IV )se incadreaza aceste conditii deosebite ?

-sporul ar trebui sa fie mai mare?

-pot beneficia de program redus de munca de la 8 la 7 ore / zi ?

-varsta de pensionare poate fi mai mica datorita activitatii mele in aceste conditii?

Orice informatie mi ar fi de ajutor,
Va multumesc,
Daniela
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:13, 14 Septembrie 2022
Categoria de incadrare a unitatii de radiatii este cea mentionata in autorizatia de functionare emisa de catre CNCAN pentru unitatea respectiva, in functie de criteriile stabilite de legislatia in domeniu.
Grupa de munca se stabileste in functie de categoria de incadrare (I si II conditii speciale de munca, III si IV conditii deosebite de munca) cu conditia ca firma si locul de munca sa fie nominalizate in anexa 2 si anexa 3 la Legea pensiilor publice nr.263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare - pentru conditii speciale, respectiv daca s-au intocmit documentatiile necesare, s-a obtinut avizul Inspectiei muncii pentru locurile de munca/ posturile de lucru/ activitatile si s-au nominalizat lucratorii prin decizie interna, anuala, a angajatorului conform prevederilor HG nr. 1014/ 2015 - pentru conditii deosebite de munca.
Sporurile si programul redus de lucru se stabilesc prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma si inregistrat la ITM.
In contractul individual de munca se mentioneaza: sporul de pericol care se acorda, programul de lucru si grupa de munca.
Varsta de pensionare se reduce in functie de grupa de munca care se acorda cu respectarea prevederilor Legii nr.155/ 2015.
Este tocmai invers, unitatile de gradul 1,2 se incadreaza la conditii deosebite, cele de gradul 3 si 4 la speciale. Conditile speciale se incadreaza la grupa 1 cea care a fost scosa in 2001 atunci cand s au desfiintat grupele.




Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Corect este;
-grupa 1 de munca (conditii speciale) - unitati gradul 3 si 4.
-grupa 2 de munca (conditii deoasebite) - unitati gradul 1 si 2.
A gresi, din viteza scrisului, fara intentie este omeneste.
Va mai intreb un lucru. Ce nu stiu , este daca personalul care lucreaza cu aparat Rongen in domeniul medical, in sala de operatii , este indreptatit sa fie inscris in ceea ce inainte erau grupe de munca I ,II . Intreb asta pentru ca personalul care lucreaza in sectia Radiologie a spitalului , beneficiaza de incadrare aceasta dar noua nu ne a trecut in cartea de munca faptul ca lucram in mediu cu radiatii ionizante , desi am beneficiat de un spor de 7% spor de radiatii , apoi s a renuntat la el . Multumesc .
Incadrarea in grupa de munca I sau II se face in functie de gradul CNCAN al sectorului dvs. de activitate.
Sectia de radio9logie a spitalului este unitate de grad 3 sau 4.
Sporul de 7 % pe care l-ati primit nu are legatura cu gruap de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)
Conditii deosebite de munca in serviciul de radiologie si imagistica carmenemiliatoma carmenemiliatoma Buna ziua, As dori o informatie cu privire la reavizarea locurilor de munca in conditii deosebite, pentru personalul medical expus profesional. Dorim sa stim ... (vezi toată discuția)
Lncadrare asistenta de radiologie dan_rodica dan_rodica Buna ziua, va cer o lamurire. Lucrez intr-un cabinet dentar cu radiologie dentara. Stiu de la colegele din spitalul municipal ca in radiologie se acorda spor ... (vezi toată discuția)