Buna seara. Sunt absolventa de facultate dar nu stiu cum sa scap de acest titlu si am sa va expun motivele:
1. 80% din profesorat hartuiau studentii iar in ceea ce priveste calitatea invatamantului sunt nuli
2. Am fost nevoita sa platesc un an fiindca unul din stimabilii profesori m-a picat intentionat si nu doar pe mine doar ca sa platesc anul. Am terminat aceasta facultate la insistenta familiei dar nu stiu absolut nimic pentru ca de la sfarsitul primul an de cand m-a picat stimabilul si avand in vedere "atmosfera" de acolo eu nu am mai dorit sa continui.
As dori sa cer anularea diplomei de licenta fiindca nu pot numi studii superioare ceea ce mi s-a intamplat acolo. Am fost jignita si hartuita si sunt afectata si in ziua de astazi moral si emotional. Ma pierd foarte repede si am momente in care mi se rupe filmul, adica nu mai stiu absolut nimic daca am ceva de facut sau de mers. Nu mai am curaj sa duc nimic la capat si astept mereu acelasi tratament. In plus ma stresez des din orice.
Considerati ca pe baza a ceea ce s-a intamplat eu pot solicita anularea diplomei de licenta si solicitarea de a primi dreptul sa fac o facultate la fara taxa? N-as vrea sa-i pedepsesc in vreun fel pe aceia, dar daca nu am alta alternativa de a mi se anula absolut totul, o fac si pe asta.
Si eu am o diploma de facultate pe care „am ingropat-o”. Pur si simplu nu pomenesc de ea. Dar am altele de aratat. Ideal e sa urmezi, totusi, o facultate, nu asta ti-ai dorit de la bun inceput? A doua facultate la stat nu mai e gratuita, asta ar putea fi o pierdere, dar se pare ca pentru tine nu conteaza.
Ca sa gasesti o facultate buna in Romania, probabil ar trebui sa schimbi secolul. Pe de alta parte, stii ca nu exista profi perfecti, cum nu exista nici studenti perfecti. In consecinta, nici diploma ta nu va reflecta idealul. Nici macar realitatea. Ceea ce e foarte bine. Sfatul meu: treci mai departe!
Foarte multi tineri sunt in aceasta situatie, deoarece nu-si fac testul de aptitudini inainte de a-si alege cariera. Legislatia tarii noastre are multe lacune, in toate domeniile.
In domeniul educational, nu trebuia restrictionat accesul la "policalificare", daca un student competent, dar fara mijloace materiale, doreste sa urmeze un al doilea profil de studii universitare, in timpul sau dupa absolvirea primei facultati. De ce se emit diplome "in serie" unor elemente incompetente, dar cu buzunarele si plasele pline, iar altii nu au posibilitatea de a-si urma cariera mult visata? Cunosc pe cineva care lucreaza la un proiect care te-ar putea ajuta. (E-mail marizyn@gmail.com)
Poti urma cursuri de reconversie profesionala, de cateva semestre (3 cand specializarea e din acelasi domeniu de studii, 4 cand vrei sa urmezi un alt domeniu de studii), dar si aici legislatia e lacunara si limitativa, aceste cursuri fiind disponibile doar pentru cei care deja profeseaza in invatamant, deci au un loc de munca, respectiv venituri proprii, iar ceilalti pot sa moara de foame, fara loc de munca, privindu-si diploma.
Poti incerca sa te inscrii la o universitate din strainatate sau poti continua cu un program superior de studii: master, apoi poti urma studiile doctorale.
Incearca, pentru moment, sa nu mai privesti in trecut, fiindca deschizi ranile sufletului. Cauta partile bune ale acestor ani "pierduti" si perspectivele ce ti le poate oferi facultatea absolvita.
Sper sa-ti fie de ajutor cuvintele mele.
Cu drag,
Mioara
Va multumesc din suflet tuturor pentru raspunsuri. Din pacate asa este cum spuneti, sunt multi cu plicul care nu-si merita nici diploma nici functia iar altii care vor nu au posibilitati.
Doamna Zaharia, nu am blamat sistemul de invatamant romanesc ci strict anumiti profesori dintr-o anumita Facultate a unei Universitati. Dovada este ca m-am inscris la a doua facultate. Insa acei oameni ne-au jignit ca la usa cortului, altii m-au hartuit, altii au dat nota pe preferinte. Dovada este ca dupa un an am ales sa nu mai continui insa familia mea a facut presiuni asupra mea ca eu sa termin acea facultate desi eu stiam ca nu mai are rost. Din acel moment am inceput sa seman cu o marioneta care se intreba costant ce Dumnezeu mai cauta intr-un mediu toxic in care nu-si gaseste nici locul, nici rostul.