avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general vanzare cladire pers.juridica catre prs.fizica- se ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

vanzare cladire pers.juridica catre prs.fizica- se fact. cu TVA?

va rog daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
- sunt prs.juridica si am o cladire din 2005, reevaluata in ian.2009, pe care vreau sa o vand administratorului- pt. a plati impozit mai mic si pt.a scapa de reevaluari.Intrebarea mea este daca o facturez cu TVA, si daca cu diferenta din reevaluare pe care o am in C 105, si pt. care voi face NC. 105=1065 ,mai trebuie sa fac ceva. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 14:58, 23 Septembrie 2009
Puteti face vinzare cum doriti, cum va este mai avantajos:
- fara tva, pt ca este scutita cf art 141 alin 2 lit f. dar in acest caz trebuie sa faceti ajustare tva cf art 161 din CF
- cu tva, dar inainte de a face vinzarea trebuie sa notificati optiunea de a vinde cu tva, cf alin 3 al art 141 si pct 38 din norme.
Art 22 alin 5 1 din cf spune ca rezervele din reeval mijl fixe care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortiz fiscale sau al ch privind activele cedate se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gest a acestor MF. (vezi si pct 57 2 din norme)
Deci le impozitati si le mutati in 1065 de unde nu se mai impoziteaza in momentul modificarii destinatiei, decit cele existente in sold la 30.04.2009.
Este obligatorie impozitarea rezervelor din reevaluare la trecerea lor in 1065 daca nu le este schimbata destinatia(acoperire pierdere sau dividende)?
Nu am inteles din art.161 cum se efectueaza ajustarea de TVA.
Va multumesc
De la 1 mai 2009 este obligatorie impozitarea rezervelor din reeval MF care sunt deduse prin intermediul amortizarii sau al ch privind activele cedate ct art 22 alin 5 1.
La art 161, alin 8 va incadrati dvoastra. In esenta acesta spune ca ajustarea se va face in conditiile prevazute la art 149, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani (pt ca imobilul este achizitionat inainte de data aderarii). Art 149 este mai explicit, poate intelegeti de acolo cum se face ajustarea.
draga t.simona,

iti multumesc pentru mesajul trimis si te rog sa ma crezi ca nu am avut deloc intentia de a-ti ignora sfatul, din contra am citit cu atentie articolele specificate de tine si mi-am dat seama ca nu am intrebat nimic despre impozitarea sumei existente in contul 105, atunci cand voi face 105=1065. Din cate am inteles eu se impoziteaza doar la schimbarea destinatiei rezervelor respective- acoperire pierderi sau dividende- ori nu este cazul meu.Deci impozitez suma sau nu? Deasemenea am redactat cazul concret ca sa fie inteles exact. Constructia este efectuata in regie proprie si data in folosinta in 31-12-2005.M-as bucura daca mi-ai spune daca NC inregistrate pana acum sunt corecte si ce ma sfatuiesti sa fac in continuare, sau daca tu crezi ca gandirea mea este “buna”.Inca o data mii de multumiri si scuze daca nu postez unde trebuie. Vreau ca acest mesaj sa ajunga la tine.

Gabi Clenciu
In primul rind vreau sa spun ca nu sunt deloc ofensata, chiar am asteptat sa-ti raspunda cineva la postarea suplimentara pt a-mi verifica afirmatiile. Hotarirea de a aplica ce se spune pe forum ii apartine celui care trebuia sa ia decizii si cu atit mai imbucurator este ca insisti pe acest caz deoarece nu esti 100% lamurit(a).
Referitor la impozitarea diferentelor din reevaluare, art 22, nou introdusul alin 5 1 (vezi ou 34/11.04.2009) spune ca acestea "se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gest a acestor MF". La pct 57 2 din Norme (nou introdus de Hot 488/28.01.2009) spune ca nu intra sub incidenta art 22, alin 5 1 din CF rezervele din reeval existente in sold la 30.04.2009 in ct 1065 si ca acestea se impoziteaza la momentul modif destinatiei.
Concluzie:
din 01.05.2009 se impoziteaza rezervele din reevaluare concomitent cu deducerea amortizarii fiscale pt cele existente sau la momentul scaderii din gestiune pt cele cedate (cu valoarea ramasa in sold la 105).
Soldul existent in ct 1065 la 30.04.2009 se impoziteaza numai la schimbarea destinatiei.

Ce as face eu? Lunar acea diferenta de amortizare rezultata din reevaluare as considera-o nedeductibila (incepind cu 1.05.2009).
As analiza cum imi este mai rentabil: sa vind cu tva tinind cont de pretul pietei sau sa vind fara tva cu acea ajustare. "Rentabilitatea" la care ma refer tine de marimea tva de plata: care este mai mare intre tva de la vinzare sau tva ajustat.
Eu inclin sa cred ca ajustarea tva este mai mica, dar necesita calcule mai detaliate. In primul rind trebuie cautat tva-ul deductibil (mai anevoios daca a fost in regie proprie), se calculeaza ajustarea si cf pct 54 alin 10 din Norme mai este obligativitatea tinerii unui Reg al bunurilor de capital pt aceste ajustari.
Dupa vinzare, indiferent de forma in care este facuta, se face desc din gestiune, trecerea lui 105 la 1065 si impozitarea acestei sume.
Succes

Simona

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tratament fiscal dif.reevaluare cladire vanduta Otilia B Otilia B Buna ziua, in 2001 s-a cumparat o cladire , valoare de inventar 49.100, amortizare 1.227/an. - prima reeval. 2004 s-a inregistrat 212- 105 26.782 - a ... (vezi toată discuția)
Diferente din reevaluare consumcoopcov consumcoopcov o clădire a fost reevaluată în anii 2010 şi 2013, la 31 decembrie 2014 a fost văndut. Diferenţa de preţi din reevaluare este de 75.900 lei. Se ... (vezi toată discuția)
Inchiderea contului 105 bujor66 bujor66 La 31.12.2011 societatea a vandut o cladire cu 200.000 lei ( 161.290 lei + TVA 38.710 lei). Valoarea de inventar a cladirii , reevaluata , este de 141.000 ... (vezi toată discuția)