avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare de nume minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare de nume minori

Buna ziua.
Cum trebuie sa procedez pentru schimbarea numelui de familiei al copilului meu minor, care la momentul nasterii nu a fost recunoscut de tatal sau.
Tin sa precizez ca ulterior m-am casatorit cu tatal minorului, acesta dorind sa-l recunoasca şi sa-l treaca pe numele lui. In urma casatoriei si eu am luat numele tatalui, si cu atat mai mult doresc ca acesta, sa poarte numele nostru.
As dori sa stiu daca pot schimba numele pe cale administrativa sau judecatoreasca si cum sa fac acest lucru.
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:10, 23 Februarie 2017
Tin sa precizez ca ulterior m-am casatorit cu tatal minorului, acesta dorind sa-l recunoasca şi sa-l treaca pe numele lui.

Pana la urma l-a recunoscut sau inca nu ?
Cand e nascut copilul ?
La recunoscut,copilul are 12 ani.
Va adresati instantei cu cerere de incuviintare purtare nume. Cererea o poate depune oricare din parinti in numele copilului, in contradictoriu cu celalalt parinte.
In fapt descrieti situatia , iar in drept va intemeiati actiunea pe art 64 alin 2 codul familiei.

Art. 64 codul familiei

Copilul dinafară căsătoriei dobîndeşte numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întîi stabilită.

În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, instanţa judecătorească va putea da încuviinţare copilului să poarte numele acestuia din urmă.

Taxa de timbru ( platiti la sectia financiara) 20 de lei.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2017
gi-jane2, moderator
Art.64 este abrogat din 11-10-2011prin legea71/2011.
Corect, numai ca e legea aplicabila in cazul dvs. Noul cod civil e aplicabil copiilor nascuti dupa data intrarii in vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele de familie al copilului nascut in afara casatoriei Masana Masana Sunt tatal unui copil nascut in afara casatoriei. Adica nu sunt casatorit cu mama lui nici cu alta persoana. Mi-au zis la starea civila ca copilul nu poate ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cu acordul tatalui marinamar marinamar Buna seara, Am si eu o intrebare, dintr-o relatie de concubinaj s-a nascut un copil. La nastere tatal nu l-a recunoscut, dar dupa 3 ani tatal l-a recunoscut ... (vezi toată discuția)
Inregistrare nume copil maryapopescu maryapopescu Buna ziua, O sa am un copil dintr-o relatie neoficiala.As dori sa stiu ce perevede legea in acest caz. Eu cred ca atit cit nu sunt casatorita este normal ... (vezi toată discuția)