Buna ziua!
Lucrez in invatamat, sunt titulara, iar in anul 2015, 20 aprilie, am intrat in concediu prenatal/postnatal, apoi in concediu pentru cresterea copilului. La data de 1 aprilie 2017 ma voi intoarce la catedra. As dori sa stiu daca zilele de concediu de odihna ramase restante din 2015, pot fi luate anul acesta? Sau beneficiez doar de zilele de concediu aferente celor 2 luni si jumatate in care voi fi in activitate, pana la vacanta de vara? Va rog, daca se poate, sa imi spuneti si unde anume in lege este specificat acest lucru. Multumesc frumos!
1. Pentru perioada cat ati fost in CCC nu beneficiati de concediu de odihna.
2. Daca pentru perioada aferenta anului 2015, 01.01.2015 - 20.04.2015, mai aveti zile de CO neefectuate, atunci angajatorul este obligat sa vi acorde pana la 01.07.2017.
Art.146 C.mun.
....
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
....
3. Ordinul 5559/2011
art.1
...
(6) Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar următor.
....
Multumesc pentru raspuns! Mai am totusi o nelamurire, avand in vedere ca beneficiez de concediu de odihna si pentru perioada in care am fost in concediu pre/postnatal ( am intrat in concediul pentru cresterea copilului abia la sfarsitul lunii august 2015), am un numar destul de mare de zile de concediu de odihna neefectuate. Am inteles ca acestea pot fi recuperate pana la data de 01.07.2017, problema e ca pana in aceasta data sunt in jur de 15 zile de vacanta, iar in invatamant concediul de odihna se poate lua doar in perioada vacantelor scolare. Ce se intampla cu restul zilelor de concediu, se pierd?