Buna ziua. Prietena mea este cetatean peruan si este insarcinata, eu fiind tatal copilului. Pentru moment ea nu are drept de sedere permanent in Romania. Vreau sa stiu ce se intampla dupa ce ea va naste, mentionez ca nasterea va avea loc in Romania, tinand cont ca va intra pe teritoriul romaniei dar nu poate sta mai mult de trei luni. Dupa nastere si inregistrarea copilului cu tata roman, ce se intampla cu mama, obtine automat dreptul de rezidenta sau nu? Sau trebuie sa fim si casatoriti pentru asta? Am inteles ca copilul nascut in Romania primeste automat cetatenia romana!
Copilul are cetatenia romana prin insasi faptul ca dvs. sunteti tatal sau. Nicidecum pentru faptul ca se naste in Romania. Conditia este ca dvs. sa-l recunoasteti la starea civila. Faptul ca mama naste nu-I da dreptul de a ramane automat in Romania, deci va trebui sa plece, dupa care sa revina. Puteti depune actele de pe acum pentru permis, nu este neaparat necesar sa asteptati nasterea copilului.
Da. Aveti dreptate referitor la copil, este cetatean roman deoarece unul dintre parinti este roman. Multumesc. Intre timp s-a nascut copilul aici in tara si l-am recunoscut. Doamna nu trebuie sa plece din tara, se poate aplica direct aici pentru permisul de sedere. Zilele astea sper sa terminam cu actele necesare si sa depunem cererea pentru eliberare permis. Aveti idee ce inseamna dovada ca minorul este in intretinerea cetateanului strain mamá? Poate fi o declaratie notariala in acest sens?
Da.intre timp s-a rezolvat. Dupa nasterea copilului i-am facut certificatul de nastere si am mers la biroul pentru imigrari - da un search pe net sa vezi unde au sediul pentru orasul tau. Acolo primesti o lista cu ce trebuie sa depui si lamuririle necesare. Vei avea nevoie de o asigurare medicala in vederea obtinerii permisului de sedere- vezi la Euroins .aici in Constanta oamenii de la biroul de imigrari au fost super de treaba si prompti. Sper ca te am lamurit. Se rezolva nu prea greu, odata ce ai certificatul de nastere al copilului, cu tine trecut ca tata.