avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la spor ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la spor ?

Am o nelamurire, aprintr-o decizie angajatorul a trecut temporar intr-o functie al carei titular a plecat in concediu de maternitate si noului detinator al postului i-a acordat un spor de confidentialitate de 20 %. Dupa 6 luni, la-a trecut pe inlocuitor la locul sau de munca initial, i-a pastrat totusi in continuare sporul de confidentialitate, iar pe respectivul post a fost trecuta o alta persoana.
Dupa un am de zile , titulara postului se reintoarce din concediul de maternitate, iar angajatorul pretinde primului inlocuitor sa isi faca cerere pentru renuntarea la acest spor.
Consider ca intoarcerea titularei postului nu ar trebui sa afecteze salariul si sporul primului inlocuitor, spor care a fost mentinut un an de zile, chiar daca activitatea acestuia nu mai avea legarura cu atributiile celei plecate in concediu de maternitate.
Mentionez ca nu exista un act aditional la contractul de munca, ci doar o decizie in care se mentioneaza ca inlocuitorul este trecut inapoi la locul sau de munca , cu acelasi salariu. (un an de zile fiind-ui acordat spor)
Intrebarea mea : este legal sa se
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:05, 11 Septembrie 2009
Daca primea sporul doar pentru ca a ocupat temporar un post prevazut cu spor, era normal sa nu i se mai acorde sporul din momentul in care nu mai desfasura activitate pe acel post.
Daca titulara s-a intors, trebuie sa o platit si pe ea cu spor, fiind cea mai indreptatita sa il primeasca. Cum explicati faptul ca , doua persoane primesc spor pentru un singur post, care este titularul si care nu?.
Parerea mea este ca deja persoana respectiva s-a bucurat mai mult decat era necesar de acel spor.
titulara s-a intors dupa 2 ani, in primul am a fost inlocuita de o persoana , iar in al doilea an de o alta.
Prima persoana a continuat sa primeasca sporul chiar daca a fost mutata pe alt post, prin decizia primita spunea ca se va mentine salariul, si a primit incontinuare timp de un an acel spor.
Acum in ce baza legala ii poate fi luat sporul, sunt deja implicate aici 3 persoane care beneficiaza de acelasi spor, titulara si cele 2 inlocuitoare
trebuie sa vedeti care a fost baza legala a acordarii lui.
La data acordarii in ce baza i l-ati dat?
inteleg ca in decizie respectiva nu s-a facut refreire decat la salariu, nu -sa mentionat nimic despre acordarea sau nu a sporurui.

Dupa cate ne spuneti, cred ca si acordarea lui s-a facut fara niciun document cu baza legala (poate ma insel), deci daca s-a acordat prin bunavointa, tot asa se retrage ;)

Daca aveti reglemnetat acest spor in CCM sau alte documente interne, vedeti ce scrie acolo referitor la conditiile de acordare.
Deoarece nu mai indeplineste conditiile de acordare a sporului acesta i se va lua in baza aceluisi act normativ in care i s-a dat.

Mai exista un aspect: considerindu-se prejudiciata ca nu a meneficiat de acelasi salariu ca si titulara postului, avind un salariu mai mic, doar sporul a fost obtinut la data inlocuirii titularei pe post, prima inlocuitoare a actionat in instanta, iar instanta prin hotarirea data a considerat ca se poate bucura de salariul avut si sporul acordat.
Actionarea in instanta si luare hotaririi acesteia a fost data la un an dupa incetarea activitatii de inlocuire a titularei.
Deci la luarea hotaririi instanta a tinut cont si de acest spor, considerind ca salariul i-a fost acordat in mod corect
In aceasta situatie, se mai poate revendica acest spor?

Alte discuții în legătură

Calea legala de inlocuire a titularei detasate Sorin Braileanu Sorin Braileanu Buna ziua, Va rog sa ma lamureasca cineva cu experienta in domeniu,care este calea legala de urmat, in urmatoarea situatie: - sotia mea , este angajata cu ... (vezi toată discuția)
Salariata intoarsa din concediu crestere copil handaricimarin handaricimarin as dori sa stiu daca legislatia prevede ca o societate este obligata sa primesca pe acelasi post o salariata care s-a aflat in concediu pt.crestere copil timp ... (vezi toată discuția)
Preaviz Vio5 Vio5 Sunt in CIC. In data de 9.11.2009 mi-am depus cererea pentru a reveni la serviciu, mentionand data de 11.11.2009. Angajatorul nu mi-a dat acordul pe motivul ... (vezi toată discuția)