avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

Buna ziua !!

Am si eu o problema la actualul loc de munca:

- am avut concediu fara plata in perioada : 20.08.2009 - 09.09.2009 deoarece firma si-a suspendat activitatea in aceasta perioada

- pe 10.09.2009 am primit o informatie telefonica in care mi se aduce la cunostinta ca sunt in preaviz in perioada 10.09.2009 - 02.10.2009 fara a mi se indruma documentul scris

Va rog sa-mi raspundeti : cum sunt considerata eu din data de 10.09.2009 pana astazi daca telefonic nu mi s-a spus sa ma prezint in acest preaviz la serviciu ?
Mentionez ca in perioada concediului fara plata firma a avut activitatea suspendata. Cand mi s-a comunicat ca sunt in preaviz nu mi s-a spus ca sediul firmei s-a redeschis.

Cum imi exercit eu preavizul pentru a fi in legalitate si a beneficia de somaj ?

Multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: dddianaddd , utilizator 14:42, 16 Septembrie 2009
Solutia ar fi sa gasesti intelegere si sa accepte o cerere de cfp pe aceste doua zile sau , daca ai primit preavizul, in perioada preavizului ai dreptul sa lucrezi 4 ore pe zi fara diminuarea salariului corespunzator unei zile intregi si poti recupera lucrand doua zile 8 ore. Daca angajatorul nu accepta vei fi absent nemotivat.
Totusi nu inteleg, vorbesti ca esti in preaviz dar nu ai un document oficial in acest sens. Preavizul se comunica in scris salariatului fie personal fie prin posta. Daca nu ai acest document trebuie sa-ti vezi normal de sarcini.
dddianaddd a scris:

Acum m-am informat si am aflat ca trebuia sa lucrez in timpul preavizului . Ce trebuie sa fac luni avand in vedere ca am 2 zile nelucrate ?



Din ce ai scris pana acum , reiese ca angajatorul nu mai are nevoie sa muncesti si in acest caz este necesar sa ai o dovada scrisa in acest sens ( preaviz , concediere etc ).
Daca ti se da preavizul in scris negociezi modalitatea de a-ti efectua orele de munca obligatorii in asa fel incat sa acoperi 80 de ore de munca pe perioada preavizului.
In cazul in care angajatorul nu doreste sa muncesti aceste ore si ai dovada scrisa in acest sens tu nu esti obligata sa renunti la drepturile tale.
Daca nu ti se da niciun act scris trebuie sa-ti indeplinesti obligatiile contractuale si in acest caz daca intampini greutati din partea angajatorului faci sesizare la ITM.
Cel mai rau e sa astepti acasa.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
În temeiul art. 38 din Codul muncii, îi este interzis salariatului să renunţe nu numai la drepturile consacrate prin lege, ci şi la cele negociate prin contract colectiv sau individual de munca.
Astfel incat, este lovită de nulitate absolută convenţia prin care salariatul renunţă la la drepturile consacrate prin lege ori c.i.m. sau c.c.m.
Pe perioada preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din concediul ptr crestere copil eujad eujad un tatic a stat 2 ani in crestere si ingrijire copil. Aceasta a facut 2 ani pe 19.08.2009. Salariatul a depus la registratura cerere de reincepere activitate, ... (vezi toată discuția)
Concediere gabrielaliliana gabrielaliliana daca angajatorul a trimis unui salarit prin posta adresa prin care il instiinteaza ca este in preaviz intrucat postul s-a desfiintat, dar nu are confirmarea de ... (vezi toată discuția)
Plata preaviz B.E.C. ARION B.E.C. ARION daca un salariat care cere somaj refuza sa se prezinte la munca pe perioada preavizului, sunt obligat sa ii platesc preavizul? (vezi toată discuția)